Želdinių specialistė apie medžių persodinimą Kaune: „turime galimybę atnaujinti miestą“

Mieste tvarkomi šaligatviai ir sykiu persodinami medžiai kauniečiams sukėlė nemažai klausimų. Lietuvos želdintojų ir dekoratyvinių augalų augintojų asociacijos vykdančioji direktorė Ingrida Vainauskienė tvirtina, kad tokie pokyčiai yra tiesiog būtini. Esą tai ne tik pakeis estetinį vaizdą, bet dar svarbiau – suteiks daugiau saugumo gatvėse žmonėms bei jų turtui.

„Keisti medį ar ne, dažniausiai sprendžia ekspertų komisija. Tai tikrai nėra vienašališka nuomonė ar kažkam kilusi mintis pjauti medžius. Taip niekada nevyksta. Sprendimas yra priimamas visapusiškai apsvarsčius ir tam yra pasitelkiami įvairių sričių specialistai – biologai, dendrologai, želdynų inžinieriai. Tik tuomet sprendžiama, ką daryti“, – tvirtino želdinių sodinimo specialistė I. Vainauskienė.

Antai A. Mickevičiaus gatvėje suvešėję seni medžiai, anot jos, visų pirma, yra netvarkingai nugenėti, neteisingai nuaugę ir jau dabar kelia pavojų aplinkiniams: „Šiuos medžius galima vadinti palmėmis. Tai darko miesto estetiką. Jeigu įvyks kokia nelaimė, kas prisiims atsakomybę? Tuomet mes visi susirūpiname ir pradedame ieškoti kaltų.“

Pašnekovė įsitikinusi, kad suaktyvėję medžių persodinimo darbai miestui iš jo žmonėms išeis tik į gerą. Visa tai yra galimybė Kaunui po ilgo delsimo pagaliau atsinaujinti ne vien estetiškai, bet ir saugumo prasme.

„Vykstant bet kokiai gatvės rekonstrukcijai, labai sudėtinga apsaugoti medžių šaknis, kurios iškilnoja grindinio plyteles ir pažeidžia komunikacijas. Keisdami senus medžius naujais, pasitelkiant specialias technologijas, sutvarkoma ir požeminė šaknų sistema. Čia remiamasi tikrai nemaža europine patirtimi, kuomet dar prieš sodinimą atliekama labai daug darbo, kuris plika akimi daug kam tiesiog nematomas. Kiekvienam naujam medžiui iškasama didelė duobė, padaroma tranšėja šaknų sistemai, kad augalas ilgai gyvuotų. Seniems ir daugiausia ligotiems medžiams viso to atlikti nebėra jokių galimybių“, – kalbėjo I. Vainauskienė.

Artimiausiu metu A. Mickevičiaus gatvėje sergantys ir pavojų aplinkiniams keliantys medžiai, atliekant šaligatvių rekonstrukciją, bus pakeisti naujomis liepomis. Jos taip pat sužaliuos Vytauto ir Europos prospektuose, Miško, Zanavykų gatvėse ir Smetonos alėjoje, vos tik ten pasibaigs šaligatvių remontas.

Miesto sąlygoms augti specialiai pritaikytos liepos šį pavasarį pasodintos Šiaurės, V. Krėvės ir Pramonės prospektuose, taip pat Birštono ir Maironio gatvėse. Iki 2017 metų pabaigos Kaune planuojama pasodinti apie pusantro tūkstančio naujų medžių.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content