Kauno Panemunės paplūdimyje maudytis nepatariama

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras informuoja, kad Kauno Panemunės maudyklos vietoje pakartotinai tikrintas vanduo neatitiko Lietuvos higienos normų.

Sveikatos mokymų ir ligų prevencijos centro duomenimis, rugpjūčio 1 d. atliktų pakartotinių tyrimų metu paaiškėjo, jog mikrobiologinių parametrų neatitiko Kauno Panemunės maudykla –  vandenyje buvo nustatytas 2,4 kartus didesnis, negu leidžiama higienos normoje, žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius 100 ml vandens. Likusiose Kauno miesto oficialiose maudyklose – Kauno marių I–ajame paplūdimyje, Kauno marių II–ajme paplūdimyje bei Lampėdžių karjere – vandens kokybė atitiko keliamus higienos reikalavimus.

Vandens kokybė yra vertinama pagal 2 mikrobiologinius parametrus: žarnines lazdeles, kurių turi būti ne daugiau kaip tūkstantis 100 ml vandens
ir pagal žarninius eneterokokus, kurių norma neturi viršyti 100 kolonijas sudarančių vienetų 100 ml vandens.

Žarninė lazdelė (E. coli) yra normali žmonių ir gyvūnų organizmo mikrofloros dalis ir įprastai nesukelia jokių sveikatos sutrikimų, tačiau dėl per didelio į organizmą patekusio kiekio gali sukelti kraujingą viduriavimą. Žarniniai enterokokai (Intestinal Enterococci) taip pat laikomi normalia žmogaus virškinamojo trakto mikroflora, tačiau vandenyje rodo apie fekalinę taršą.

Prieš maudantis būtina atkreipti dėmesį į kitus vandens kokybės rodiklius: vandenyje neturi būti putų, naftos plėvelės, vanduo neturi skleisti jam nebūdingo kvapo, o pakitusi vandens spalva signalizuoja apie užteršimą.             

Informaciją parengė: Jūratė Jackytė, visuomenės sveikatos specialistė, tel. (8-37) 454 717, el. p. [email protected]

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content