Kauno Laisvės alėjoje kaimynai dalinsis vaišėmis

Paskutiniam pavasario mėnesiui artėjant prie pabaigos – gegužės 25 dienos vakarą, ketvirtadienį, kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami susėsti prie bendro stalo, padengto balta staltiese ir nukloto vaišėmis. Kauno Laisvės alėjoje, prie centrinio fontano šiemet pirmą kartą vyks Kiemų šventė.

Liepų apsupta miesto promenada taps neeilinio įvykio liudininke, kur svarbiausi akcentai – tarpusavio bendrystė ir laikas, praleistas kartu.

Dviejų kauniečių bendraminčių menininko Vytenio Jako ir Giedrės DO idėja – surengti Kiemų šventę Kauno Laisvės alėjoje kilo neatsitiktinai – jau daugiau kaip dešimtį metų gegužės mėnesio pabaigoje Europoje švenčiama tarptautinė Kaimynų diena. Tad šią simbolinę datą šiemet taip masiškai pirmąkart ketinama paminėti ir Kaune į bendrą būrį sukviečiant miesto, rajono bendruomenes, svečius iš svetur, ir visus norinčius pajusti mieste, po atviru dangumi, sklandančią bendrystės aurą.

„Kiemų šventė – tai bandymas skatinti atkreipti dėmesį į kaimynystės vertę ir svarbą. Patiriant vieningo buvimo kartu jausmą, susipažinimo džiaugsmą sėdint prie vaišėmis nukrauto stalo. Juk kaimynas – itin arti esantis žmogus, su kuriuo mus sieja ne tik bendra erdvė – laiptinė, kiemas, mikrorajonas, bet ir buvimas laike – problemos, idėjos, požiūriai“, – mintimis dalinasi iniciatyvos autoriai Vytenis ir Giedrė.

Renginio organizatoriai prasitaria, jog Kiemų šventė yra unikali tuo, jog prie jos sukūrimo galės prisidėti visi, ketinantys atvykti į Laisvės alėją gegužės 25 dienos vakarą. Pasak šventės iniciatorių, dalyviai kviečiami atsinešti simbolinių vaišių, kad jomis renginio metu galėtų pasidalinti su esančiu šalia draugu, kaimynu ar nepažįstamuoju.

Taip pat stalų, kėdžių, baltų staltiesių, gėlių ir visko, kas padėtų sukurti šventinę nuotaiką sau ir kitiems. Bendruomenių nariams – ypatingas prašymas – pagal galimybes originaliai paženklinti savo stalus simboline detale. Tai galėtų būti bendruomenės pavadinimo užrašas, skiriamoji vėliava ar ženklelis.

Pulsuojančioje Kauno Laisvės alėjoje surengtoje dvi valandas truksiančioje šventėje erdvę tikrąja to žodžio prasme ketinama užtvindyti tarpusavio bendryste, kurioje vyraus laisvo polėkio pokalbiai, savanoriškas dalinimasis asmeninėmis ar su miestu susijusiomis idėjomis, šokiai ir kitokios linksmybės skambant gyvo garso muzikai. Prie bendro dalyvių būrio Kiemų šventės organizatoriai ragina prisijungti ir muzikos bei šokių kolektyvus ar kitus stiprų emocinį užtaisą turinčius kūrėjus.

„Norėtumėme paprašyti, kad kiekvienas atėjęs į „Kiemų šventę“ mobilųjį telefoną paliktų namie. O vietoj jo atsineštų fotoaparatą ir tokiu būdu įamžintų save renginio akimirkose. Mobilieji trukdo tarpusavio bendravimui. Ne paslaptis, jog didžiąją bendrystei skirto laiko dalį net sėdėdami šalia vienas kito kasdien praleidžiame naršydami socialiniuose tinkluose“, – atvirauja kolegos Vytenis ir Giedrė.

Taip pat renginyje, pasak organizatorių, šventinė nuotaika bus kuriama be alkoholio. Todėl tarp šventės dalyvių atsineštų simbolinių vaišių neturėtų būti svaigalų. Idėjos sumanytojai sako, kad miesto ir rajono bendruomenės bei svečiai, susirinksiantys į šį tarpusavio bendrystę skatinsiantį pikniką Laisvės alėjoje bus prašomi tausoti miesto erdvę – pasibaigus šventei susitvarkyti aplinką.

Šventė Laisvės alėjoje vyks gegužės 25 dieną, ketvirtadienį. Dalyvių rinktis prie fontano, esančio Laisvės alėjos ir S. Daukanto sankirtoje, prašoma nuo 18:30 val. Renginio pradžia  – 19:00 val. Atsineštų  stalų eilę planuojama rikiuoti centrinėje Laisvės alėjos liepų promenados dalyje – nuo fontano tęsiant ją link Nacionalinio Kauno dramos teatro pusės, iki pat važiuojamosios dalies.

Pasak bendraminčių Vytenio ir Giedrės, sulaukus itin didelio šventės dalyvių skaičiaus, stalų virtinę žadama nudriekti ir priešinga kryptimi – iki Įgulos bažnyčios. „Tikimės, kad Kiemų šventė įkvėps gyventojus rengti panašaus pobūdžio iniciatyvas visoje Lietuvoje, ir švęsti susitikimo su kaimynais dieną“, – viliasi kauniečiai Vytenis ir Giedrė.

INFORMACIJA APIE RENGINĮ:

Vieta: Kauno Laisvės alėja (Laisvės alėjos ir S. Daukanto sankirta “prie Laisvės alėjos fontano”)
Data: Gegužės 25 diena (ketvirtadienis)
Laikas: 19:00-21:00 val. (dalyviai renkasi nuo 18:30 val. prie Kauno Laisvės alėjos fontano)
Daugiau informacijos: www.facebook.com/kiemusvente

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content