„Aukso paukštė“ tupia į kauniečių „Dailingės“ rankas

Šį penktadienį daug mažų rankyčių ir tvirtų suaugusiųjų rankų pagaus „Aukso paukštę“ – garbingas apdovanojimas iš Vilniaus atkeliauja į Kauną ir bus įteiktas Kauno tautinės kultūros centro ansambliui „Dailingė“ ir jo vadovei Birutei Nemčinskienei. „Aukso paukštė” yra aukščiausias mėgėjų meno apdovanojimas, teikiamas Lietuvoje.

„Be galo džiugu, kad mums parodytas toks dėmesys. Kita vertus, tai ne tik garbė, bet ir didelis įpareigojimas išlaikyti gerą vardą, paženklintą „Aukso paukšte“. Ir toliau ansamblis sieks skleisti meilę tradicinei kultūrai ir ja užkrėsti kuo daugiau jaunų širdžių“, – kalbėjo ansamblį įkūrusi ir dešimtmetį jam vadovaujanti mokytoja Birutė Nemčinskienė.

Ji pasidžiaugė, kad Kaune yra nutūpusi jau ne viena „Aukso paukštė“ – šiuo Lietuvos nacionalinio kultūros centro apdovanojimu įvertinti ir folkloro kolektyvai „Bitula“, „Ratilėlis“, „Gilė“. „Tai rodo, kad mes, kauniečiai, iš tiesų gerbiame etninę kultūrą ir esame tikri lietuviai“, – su pasididžiavimu pastebėjo B.Nemčinskienė.

Kauno tautinės kultūros centro folkloro ansamblis „Dailingė“ – ištikimai besilaikantis liaudies tradicijų, jame muzikuojama šeimomis. „Sesės paragina broliukus dalyvauti, vaikai ima už rankų tėvelius ir jau tada visi buriasi į vieną didelę ansamblio šeimą. Tėveliams gera dainuoti liaudies dainas ne tik todėl, kad jos išties gražios, bet ir todėl, kad vaikai šalia. O ir vaikams dalyvauti kolektyve drauge su suaugusiais – tarsi dovana“, – tokį ansamblio portretą piešia Kauno tautinės kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Osvalda Ivanauskienė.

Jis kaip didžiulį privalumą įvardijo tai, kad „Dailingėje“ muzikuojama bene visais galimais liaudies instrumentais: ragais, skudučiais, cimbolais, basetle, pūsline, lamzdeliais, dūdmaišiais, sekminių rageliais, dambreliais, nendrės birbynėmis, būgnais, „kiaulėmis“, molinukais, švilpomis, neapsieinama be smuikelio, armonikos, bandonijos.

„Kur gi dar galima išmokti muzikuoti tokia instrumentų gausa? Kur galima išmokti dainuoti visų Lietuvos regionų dainų ir kas pamokys autentiškų liaudies šokių, kur išgirsti veik visas galimas lietuvių tarmes, patarmes, šnektas: aukštaičių, žemaičių, dzūkų, suvalkiečių, net mažlietuvių, tai yra šišioniškių“ – vardijo O.Ivanauskienė.

Šių metų vasarį „Dailingė“ šventė 10-ties metų sukaktį ir padovanojo kauniečiams koncertą „Muzikinis kermošius“. Per dešimtmetį sukrautas kraitis ne tik repetuojant, bet ir dalyvaujant etnokultūrinėse stovyklose, ekspedicijose, išdalijamas per miesto, respublikines dainų šventes, dalyvaujant respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose, festivaliuose. „Ir vis gražiai, vis įdomiai, vis iš jų grįžtant su apdovanojimais, prizinėmis vietomis“, – dailingiečius gyrė O.Ivanauskienė. Kad visa tai neužsimirštų, ansamblis sudėjo į garso plokštelę „Džyru džyru, duok pipirų“. Ansamblio įrašų yra ir kolektyviniuose CD. 2016 m. „Dailingės“ parengtą projektą „Gyva tradicija – stipri tauta“ finansavo Kultūros rėmimo fondas.

Pasak O.Ivanauskienės, tokios aktyvios, rezultatyvios ansamblio veiklos negalėjo nepastebėti Kauno miesto savivaldybė, todėl 2016 m. vasarį „Dailingės“ vadovė mokytoja B.Nemčinskienė už pilietinių iniciatyvų įgyvendinimą bei miesto įvaizdžio stiprinimą buvo apdovanota Kauno miesto burmistro Jono Vileišio medaliu.

„Kauno tautinės kultūros centro bendruomenė gerai pažįsta energingą, visada žvalią, optimistiškai nusiteikusią mokytoją, bendradarbę Birutę Nemčinskienę, didžiuojasi ja, džiaugiasi kūrybingu ir vaisingu jos darbu, telkiant ir išlaikant tokį gražų tautinio paveldo saugotojų ir puoselėtojų būrį“, – gražių žodžių negailėjo O. Ivanauskienė.

Lietuvos nacionalinis kultūros centras 2016 m. nominaciją „Geriausias miesto folkloro ansamblis ir jo vadovas“ suteikė „Dailingei“. Apdovanojimas „Aukso paukštė“ folkloro ansambliui bus įteiktas šį penktadienį. Iškilmių proga „Dailingė“ dovanoja šventinį koncertą „Graži paukštelė, graži“ ir kviečia pasidžiaugti apdovanojimu balandžio 7 d. 18 val. Kauno kultūros centre „Tautos namai“.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content