2022 metų Europos kultūros sostine bus Kaunas!

Kovo 29 d. Kultūros ministerijoje iškilmingai paskelbtas Europos kultūros sostinės 2022 atrankos konkurso nugalėtojas. Juo tapo Kaunas!

Suteikti EKS titulą Kauno miestui rekomendavo ES institucijų deleguotų 10-ies nepriklausomų ekspertų grupė. Antrajame atrankos etape dėl EKS titulo varžėsi Kaunas ir Klaipėda. Šią teisę miestai buvo iškovoję sėkmingai įveikę išankstinės atrankos etapą, kuriame taip pat dalyvavo Anykščiai, Jonava, Plungė ir Rokiškis.

„Svarbu padaryti taip, kad tie, kas lankysis Kaune, nepamirštų jo ir po 2022 metų. Įrodysime, kad Kauną garsina ne vien „Žalgirio“ krepšinio klubas, bet ir kultūra“, – sakė Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

„Mūsų programa remiasi į didelius iššūkius, su kuriais susiduria mūsų miestas, bet kurie yra įdomūs visai Europai. Tai yra mūsų paveldas, mūsų atminties projektai, skirti žydų kultūrai, rusų kultūrai, vokiečių kultūrai, pamirštai Kaune po Antrojo pasaulinio karo“, – kalbėjo Kauno programą rengusios grupės vadovė  Virginija Vitkienė.

Vienas pagrindinių Kauno kaip Europos kultūros sostinės akcentų bus ir modernizmo architektūra. Kaunas sieks bendradarbiauti su įvairiais pasaulio miestais, kuriuose taip pat dominuoja šis architektūros stilius.

„Tai šansas susitelkti ir pademonstruoti kultūros potencialą paspartinti socialinius, ekonominius ir urbanistinius plėtros procesus, kurie nebus lokalūs, jie paveiks visą Lietuvą“, – kalbėjo kultūros ministrė Liana Ruokytė–Jonsson, pastebėdama, kad Kauno paruošta programa gaivališka ir daug žadanti.  „Manau, tokia programa gali dar labiau išjudinti miestą, nors Kaunas ir taip pastaruoju metu juda labai sparčiai“.

Kauno Rotušės aikštėje Europos kultūros sostinės paskelbimo proga trečiadienio vakarą buvo surengta šventė su koncertu ir menininko Tado Černiausko menine instaliacija „Black Balloons“ (liet. juodi balionai). Rezultatų paskelbimo susirinko laukti gausus miestiečių būrys, kurie itin šventišką atmosferą kūrė žaisdami juodais kamuoliais.

EKS atrankos procedūra Lietuvoje buvo pradėta 2015 m., vadovaujantis Europos Parlamento ir Europos Tarybos sprendimu. Konkursas vyko dviem etapais. Į antrąjį etapą patekę miestai turėjo papildyti savo paraiškas pagal ekspertų pateiktas rekomendacijas. Kovo 27 d. buvo surengtas ekspertų vizitas į Klaipėdą, kovo 28 d. – į Kauną. Galutinis atrankos konkursas įvyko kovo 29 d. Kultūros ministerijoje.

Europos kultūros sostinės yra skelbiamos nuo 1985 m. Ši iniciatyva laikoma sėkmingiausiu Europos Sąjungos projektu kultūros srityje. Per šį laiką įvairiose šalyse buvo nominuota daugiau nei 60 miestų, visi jie turėjo galimybę atkreipti į save dėmesį nacionaliniu ir tarptautiniu lygiu.

Europos kultūros sostinės vardas kasmet suteikiamas ne daugiau kaip vienam miestui kiekvienoje iš dviejų valstybių narių, 2022-iais metais teisė gauti Europos kultūros sostinės vardą suteikiama Lietuvai ir Liuksemburgui.

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content