Kaunas dalyvauja formuojant visų ES miestų politiką

Europos Sąjunga dar pernai patvirtino pagrindines kryptis, kuriomis ateityje turės vystytis ir augti Senojo žemyno miestai. Tikslas – sukurti darnių ir inovatyvių ateities miestų vystymo scenarijus. Kaunas pripažintas kaip vienas produktyviausiai dirbančių žiedinės ekonomikos srityje, todėl Kauno miestui buvo suteikta galimybė svariai  prisidėti prie miestų politikos formavimo visoje ES.

Pernai patvirtintame politiniame dokumente „ES darbotvarkė miestams“ (angl. „Urban Agenda for EU 2016“), arba dar kitaip vadinamame Amsterdamo pakte, numatyta 12 sričių, kur kiekvienas Europos miestas ateityje imsis pokyčių. Darbotvarkė apima tokius probleminius klausimus kaip migrantų ir pabėgėlių įtrauktis, oro kokybė, skurdas miestuose, būstas, žiedinė ekonomika, darbo vietos ir įgūdžiai vietos ekonomikoje, prisitaikymas prie klimato kaitos, energijos pertvarka, tausus žemės naudojimas ir gamtiniai problemų sprendimo būdai, judumas mieste, skaitmeninė pertvarka, novatoriški ir atsakingi viešieji pirkimai.

Kiekvienai šiai sričiai buvo suburtos ekspertų darbo grupės, o į jas atrinkta po 6 Europos miestus. Kaunui drauge su Oslo (Norvegija), Hagos (Olandija), Prato (Italija), Porto (Portugalija) ir Flanders (Belgija) miestais, per dvejus ateinančius metus reikės rasti bendrą kalbą ir sutarimą, kaip turi atrodyti veiksmų planas ir rekomendacijų paketas, skirtas žiedinei ekonomikai įgyvendinti visuose Europos miestuose.

Pirmajame partnerių susitikime Briuselyje Kaunui atstovavęs miesto tarybos narys, KTU Aplinkos inžinerijos instituto docentas dr. Visvaldas Varžinskas pabrėžė, jog šis laimėjimas Kaunui itin svarbus: „Iš kelių šimtų kandidatų pateiktų paraiškų esame vienintelis Lietuvos miestas, kuriam teko garbė ir atsakomybė dalyvauti „Urban Agenda for EU 2016“ politikos kūrimo procese. Tai ne šiaip laimėjimas, o aiškus pripažinimas, jog esame lygiaverčiai ir turime pakankamai profesionalių žinių, kad drauge su kolegomis galėtume parengti visos ES miestams žiedinės ekonomikos priemonių planą.“

Pasak V. Varžinsko, Kaunas seniai įrodė, jog stengiasi būti pavyzdžiu tvaraus vartojimo ir gamtos išteklių panaudojimo srityse: „Mūsų stiprybė yra pačiuose kauniečiuose – turime labai daug mokslininkų ir tyrėjų, kurie europiniame lygmenyje dirba žiedinės ekonomikos klausimais. Be to, Kaune veikia aktyvi mokslininkų ir miesto savivaldos partnerystė.“

Dalyvavimas šios darbo grupės veikloje, anot V. Varžinsko, ateityje Kaunui atneš savų privalumų: atsivers didesnės galimybės pretenduoti į ES fondų ir programų lėšas, miestas galės pademonstruoti savo privalumus tarptautiniame lygmenyje, o tai savo ruožtu didins ir paties Kauno žinomumą. Taip pat Kauną atstovaujantys mokslininkai turės galimybę gilinti žinias miestų politikos kūrimo srityse, dalintis gerosios praktikos pavyzdžiais ar net pirmieji išbandyti sukurto plano strategijas ir priemones.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content