Virš Laisvės alėjos pakibusi valtis kauniečius skatins žvelgti aukštyn

Pavasarį Kaunas pasitinka pasipuošęs. Įgyvendinta pirmoji analogų Lietuvoje neturinčio konkurso „Kauno akcentai“ idėja – virš Laisvės alėjos jau plaukia menininko Tado Vosyliaus instaliacija „Valtis“.

Tarp Tado Ivanausko zoologijos muziejaus ir  Kauno „Aušros“ gimnazijos pakabinta instaliacija miestiečių akis džiugins ne tik dieną. Iš nerūdijančio plieno pagaminta beveik 5 metrų valtis bus apšviesta ir tamsiuoju paros metu, taip sukurdama netikėtą šios instaliacijos naktinę versiją.

Žvejos praeivius

„Miesto centre mums virš galvų pakabinta valtis žvejoja plaukiančius žmones. Ši instaliacija sukelia keistą jausmą, tarsi mes būtume visi po vandeniu. Labai teigiamai vertinu tokius konkursus, juk neužtenka mieste vien tik nudažyti fasadus. Menininkai turi kurti ir tikrai turi idėjų, kaip papuošti Kauną“, – apie idėją, kuri buvo įgyvendinta konkurso „Kauno akcentai“ dėka, pasakojo menininkas Tadas Vosylius.

Pirmaisiais konkurso metais iš 77 pateiktų idėjų nepriklausoma komisija išrinko dešimt geriausių. Šiuo metu mieste įgyvendinamas Morfų projektas „Žvaigždžių sėjikas“, Naglio Ryčio Baltušniko projektas „Mačiūno aikštė“ ir Dominyko Vakrino projektas „Funikulierius“.

„Miestui reikia turėti turinį – ne tik gatves, namus ar šviestuvus. Turinys ateina kartu su įvairiomis istorijomis ir ženklais, kurie miestui yra ypač svarbūs: žmonės jų ieško, juos kuria, jais nori kažką pasakyti. O šis konkursas leidžia kurti istorijas, kurti ženklus“, –  sakė architektas, Kauno miesto tarybos narys Jonas Audėjaitis.

Naujas kvietimas

Visi menininkai ir kūrybiški kauniečiai kviečiami dalyvauti antrus metus iš eilės rengiamame konkurse „Kauno akcentai“ ir savo originaliomis idėjomis papuošti miestą. Idėjų įgyvendinimui šių metų miesto biudžete numatyta dvigubai daugiau lėšų – beveik 400 tūkst. eurų.

„Konkursas „Kauno akcentai“ plečiasi. Šiemet kviečiame kurti ir siūlyti idėjas ne tik skulptūroms, bet ir kitiems dizaino objektams, kurie galėtų papuošti miestą. Pirmuoju šaukimu kviečiame teikti idėjas skulptūriniams akcentams, vėliau dėmesys bus skirtas mažajai architektūrai ir šviesos instaliacijoms“, – teigė Kauno miesto vicemeras Povilas Mačiulis.

Iki balandžio 3 d. galioja kvietimas teikti paraiškas pagal sritį „Skulptūrų, kurios suteiktų erdvei patrauklumo ir individualumo, sukūrimas ir įrengimas“. Pasibaigus šiam kvietimui, eilės tvarka bus skelbiamas kitas.

„Šiemet konkurso procedūros yra lengvesnės, todėl tikiuosi, kad idėjų bus dar daugiau.  Jos bus brandesnės, dar labiau išieškotos ir matysis ne tik menininko veidas, bet ir tai, kas jam yra svarbu Kaune“, – sakė Kauno miesto vicemeras Simonas Kairys.

Antraisiais metais keičiasi ir pati projekto finansavimo tvarka. Ji yra aiškesnė ir lengvesnė: su konkurso nugalėtoju bus sudaroma biudžeto lėšų naudojimo sutartis. Konkurse nugalėjusias idėjas jų autoriai galės įgyvendinti patys arba patikėti jų realizavimą kitiems profesionaliems. Projektui įgyvendinti iš Kauno miesto savivaldybės biudžeto galės būti skiriama net iki 100 proc. projekto sąmatos. Kiek ir kokių meninių akcentų šįmet bus įgyvendinta, paaiškės po idėjų konkurso. Kiekvienos srities projektus vertins nepriklausoma komisija, kuri ir išrinks konkurso nugalėtojus.

Visa informacija apie konkursą „Kauno akcentai“ ir paraiškos jam pateikimą skelbiama internetinėje svetainėje akcentai.kaunas.lt

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content