„Iniciatyvos Kaunui 2017“: kauniečių laukia nauji kokybės standartai

Viešosios paslaugos ir su tuo susijusios veiklos šiemet Kaune bus matomos dar ryškiau. Neseniai startavusi 2017-ųjų programa „Iniciatyvos Kaunui“ reikalavimų kartelę pareiškėjams kilstelėjo į naujas aukštumas. Vieni projektų teikėjai dėl to ėmė nerimauti, kiti nusiteikė dar efektyvesniam darbui. Viena aišku: kauniečių dalyvavimas miesto gyvenime šiemet bus dar labiau jaučiamas.

Nevyriausybinių organizacijų ir miesto bendruomenių atstovai šią savaitę rinkosi į pirmuosius metodinius seminarus ir šių metų programos pristatymus. Čia keliems šimtams susirinkusiųjų nubrėžtos pagrindinės gairės, ko tikimasi iš pareiškėjų pirmose trijose – Miesto įvaizdžio stiprinimo, Visuomenės sveikatos gerinimo bei Aplinkosauginio švietimo – srityse.

Skatina bendradarbiauti

Prioritetus ir jų detalius aprašymus jau galima rasti atsinaujinusioje interneto svetainėje. Šiemet ties dauguma prioritetų ir toliau išlieka taisyklė, jog projektus gali teikti tik ne pelno siekiantys juridiniai asmenys. Iš verslo įmonių pasiūlymų laukiama tik rengiant tarptautinius tęstinius miesto įvaizdį formuojančius renginius. Be to, kaip ir pernai, programoje negali dalyvauti biudžetinės miesto įstaigos ir kitos organizacijos, kurių dalyvė yra Kauno savivaldybė.

Ne vieną pareiškėją kiek privertė suklusti reikalavimas atitinkamai pagal prioritetus turėti 1-3 metus sėkmingos veiklos patirties. Projektų rengėjai sunerimo, esą taip užkertamas kelias teikti paraiškas jaunoms organizacijoms. Vis dėlto programą „Iniciatyvos Kaunui“ administruojantys Kauno savivaldybės atstovai patikino, kad dėl to kliūčių neturėtų kilti. Esą visos naujos organizacijos gali apjungti pajėgas ir bendradarbiauti su didesnę patirtį sukaupusiais partneriais.

„Jei pagrindinis siekis yra teikti išties miestui reikalingas ir realią naudą žmonėms teikiančias paslaugas, vadinasi, mes žūtbūt rasime išeitį bet kokioje situacijoje, kad tos idėjos būtų įgyvendintos. Šiemet „Iniciatyvos Kaunui“ laukia stambesnių, į didesnę auditoriją orientuotų projektų. Natūralu, kuo daugiau kauniečių jie palies, tuo geresnio efekto galime tikėtis. Taigi dėl to raginame organizacijas suvienyti jėgas didesniems tikslams“, – sakė programos iniciatorė Kauno mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Biudžeto pagrįstumas

Vicemerė priminė, kad šiemet projektus vėl vertins nepriklausomi ekspertai. Jų dėmesys bus koncentruojamas į tai, ar pareiškėjų išsikelti tikslai yra pasiekiami ir objektyviai pamatuojami: „Verta prisiminti, kad veiklos turi tęstis vienerius metus, todėl atitinkamai reikėtų nustatyti ir rezultatus, kurių bus siekiama. Siūlau vengti tuščiažodžiavimų apie globalinio atšilimo mažinimą, gimstamumo didinimą ar emigracijos stabdymą. Miestas laukia realių iniciatyvų, naudingų Kaunui ir mūsų miesto žmonėms.“

Pareiškėjams rekomenduojama skirti daugiau dėmesio sudarinėjant projekto biudžetą. Jis turi būti detalus ir pagrįstas, su aiškiai argumentuotomis išlaidomis. Savivaldybė finansuos iki 80 proc. bendros sąmatos. Likusį penktadalį lėšų privalės užtikrinti patys projektų autoriai. Viena iš šių metų naujovių – minimalios projektų vertės, atitinkamai pagal prioritetus svyruojančios nuo 2000 iki 10 tūkst. eurų.

„Siūlome realiai įvertinti viešinimo priemones ir joms skiriamus kaštus. Čia galima pasufleruoti, kad planuojami išleisti tūkstančiai lankstinukų vertinimo etape paprastai nėra laikoma privalumu. Lėšos turi būti panaudojamos tikslingai ir maksimaliai efektyviai, nes tai visų mūsų – mokesčių mokėtojų – pinigai, kurie Kaune lengva ranka į kairę ir dešinę nebedalijami“, – pabrėžė R. Šnapštienė.

Didelės tikslinės grupės

Programos administratoriai numatė priemones, kaip įvertinti atskirų projektų rezultatus, naudą bei grįžtamąjį ryšį. Antai Visuomenės sveikatos stiprinimo srityje atrinktų iniciatyvų autoriai privalės parengti apklausas ar sukurti kitokius instrumentus dalyvių nuomonių apklausoms atlikti. Tokią savo veiklų analizę kai kurie pareiškėjai parengė jau praėjusiais metais.

Kitas reikšmingas požymis – projektų dalyvių aprėptis. Pavyzdžiui, Kauno, kaip sporto miesto, įvaizdžio gerinimo prioriteto aprašyme tradiciniams renginiams pateikiamas vienas iš vertinimo kriterijų – daugiau kaip 500 dalyvių ar žiūrovų ir sportininkai iš mažiausiai dešimties šalių. Šias sąlygas atitiksiantiems projektams vertinimo etape numatyta skirti daugiau balų.

Ties Sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo skatinimo prioritetu nurodoma, kad projektų veiklos turi pasiekti mažiausiai 3 tūkst. dalyvių, atitinkančių tikslinės grupės reikalavimus – 14-29 metų amžiaus asmenys, dirbantys ir gyvenantys Kaune. Kiekvienu atveju tikslinės auditorijos apibrėžimas ir jos dydis skiriasi. Didelės bei aiškiai apibrėžtos tikslinės grupės numatytos ir kitų sričių veikloms.

Paraiškų teikimas pirmosiose trijose „Iniciatyvų Kaunui“ srityse numatytas iki sausio 23 dienos. Artimiausiu metu numatyta paskelbti kvietimus teikti paraiškas ir kitose srityse. Visa naujausia informacija aktyviems bei iniciatyviems kauniečiams skelbiama oficialioje programos interneto svetainėje iniciatyvos.kaunas.lt.

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content