Neįgaliems vaikams gydymą keičia kūryba ir žaidimai

Kaune dvejus metus veikiantis vaikų užimtumo centras „Mes kitokie“ – vieta, kur muzikos garsai, šokis ir kiti kūrybiniai užsiėmimai veikia kaip terapinės priemonės. Įvairiapusį raidos sutrikimą ir protinę negalią turintys vaikai iki 14 metų čia jaučiasi lyg antruose namuose.

„Negalios paliesti vaikai ir paaugliai negali užsisklęsti savyje, jie turi lavinti bendravimo ir kitus įgūdžius. Mūsų indėlis – psichologo, ergoterapeuto, kūrybinių veiklų vadovų ir savanorių pastangomis padėti vaikui pačiam atrasti nuostabų pasaulį, kuriame jis gali augti ir jaustis laimingas“, – pasakojo idėjos iniciatorė VšĮ „Mes kitokie“ direktorė Gita Navickienė.

Svarbu pradėti kuo anksčiau

Statistika skelbia, kad vaikų elgesio sutrikimo ir psichikos ligų atvejų nuolat daugėja. Pagalbą jiems teikiančios įstaigos bei organizacijos įprastai atlieka tyrimus, konsultuoja ir teikia rekomendacijas dėl tolesnio darbo su vaiku, tačiau terapiniai užsiėmimai neretai būna laikini, tad ir jų nauda gana ribota.

Paslaugos raidos sutrikimų turintiems vaikams nukreipiamos į elgesio formavimą ir keitimą, bet tuo metu socialinių įgūdžių formavimas, santykių kūrimas ir galiausiai saviraiška lieka nuošalyje.

„Kuo anksčiau vaikui suteikiamos specializuotos paslaugos, tuo didesnė tikimybė, kad jis sėkmingai integruosis į visuomenę, lankys bendrojo ugdymo įstaigas ir įgis specialybę“, – įsitikinusi G. Navickienė.

Pagal kiekvieno poreikius

VšĮ „Mes kitokie“ pernai ėmėsi įgyvendinti neįgaliųjų socialinės reabilitacijos projektą, o šiemet šią veiklą sėkmingai pratęsė. Prie tokios kauniečių iniciatyvos prisidėjo ir Kauno miesto savivaldybė, skyrusi jai 3,2 tūkst. eurų finansavimą iš programos „Iniciatyvos Kaunui“. Miesto indėlis, pasak G. Navickienės, leido pagerinti paslaugų kokybę ir išplėsti tvarkaraštį, kad jos būtų teikiamos kiekvieną dieną.

„Galime parinkti veiklas, geriausiai pritaikytas kiekvieno vaiko individualiems poreikiams atsižvelgiant į jo negalios pobūdį, asmenines savybes. Čia pasitelkiami tokio darbo patirtį turintys muzikos, judesio ir kvapų terapijos specialistai bei logopedas“, – pasakojo projekto vadovė.

Organizacijoje „Mes kitokie“ su autizmo bei kitokių raidos sutrikimų kamuojamais vaikais dirba šeši specialiai apmokyti ir patirties sukaupę darbuotojai, jiems nuolat talkina savanoriai. Prie pastarųjų nuolat prisijungia „Erasmus“ savanoriai iš užsienio.

„Įvairiapusis socialinių paslaugų paketas – vienas iš prioritetų ne vien programoje „Iniciatyvos Kaunui“, bet ir Kauno miesto strateginiame plane. Tokia veikla be savo tiesioginės naudos dirbant su neįgaliais vaikais turi ir daugiau privalumų. Vienas jų – skatinama ir plėtojama savanoriška veikla. Be to, tai turi neabejotinos reikšmės šeimoms, auginančioms neįgalius vaikus“, – sakė programos „Iniciatyvos Kaunui“ iniciatorė, Kauno mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Surengė dvi stovyklas

G. Navickienė išskiria dvi pagrindines savo vadovaujamo projekto naudas. Visų pirma, vaikai gali nemokamai lankyti dienos užimtumo centrą. Čia jiems teikiamos reabilitacinės paslaugos ir lavinimo užsiėmimai, teigiamai įtakojantys vaikų savijautą, skatinantys jų raidą bei integraciją į visuomenę.

Tuo metu antras privalumas labiau juntamas neįgaliųjų namiškiams. Tėvai ar globėjai gali įsidarbinti ir daugiau dėmesio skirti užtikrinant materialinę gerovę bei teigiamą psichologinį mikroklimatą šeimose.

Per šiuos metus „Mes kitokie“ vaikams ir paaugliams surengė dvi dienos stovyklas. Viena jų vyko vasarą, o antroji – per rudens moksleivių atostogas lapkričio pradžioje. Jų metu specialiųjų poreikių turintys mažieji dalyvavo kūrybiniuose užsiėmimuose ir vyko į pažintines ekskursijas Kauno VDU botanikos sode bei įvairiuose miesto muziejuose.

Greta gydymo – žaidimai

Lipdymas iš keramikos, piešimas smėlyje, muzikos instrumentų kūrimas, spektaklio statymas, šokio judesių pamokos ir saviti žaidimai, anot G. Navickienės, ne tik paįvairina kasdienę vaikų rutiną, bet ir teikia pastebimos naudos jų tarpusavio bendravimui. Svarbu, kad tokios veiklos nebūtų vienkartinės.

Ergoterapeutė Asta Meškerevičiūtė atkreipia dėmesį, kad kiekvienas vaikas, o ypatingai turintis negalią, privalo išmokti pažinti save ir sustiprinti pasitikėjimą savo jėgomis: „Tik žinant savo silpnybe galima pradėti su jomis kovoti. Kūrybiniai užsiėmimai padeda pažinti įvairius pojūčius: lietimą, muziką, skonį, kvapą, intuiciją ir jausmus. Skatinčiau vaikų tėvelius nenumoti į tai ranka ir greta tradicinių gydymo metodų pasitelkti kūrybiškus žaidimus. Vaikas tai suteikia ne vien fizinio ar dvasinio tobulėjimo, bet ir džiaugsmo.“

VšĮ „Mes kitokie“ įsikūrusi Kaune, Pakraščio g. 24. Daugiau informacijos apie organizacijoje teikiamas paslaugas negalios paliestiems vaikams ir paaugliams galima rasti internete adresu meskitokie.eu.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content