Europos atliekų mažinimo savaitė kauniečius stebina kūrybiškumu

Savaitgalį prasidėjusi aštuntus metus skaičiuojanti iniciatyva – Europos atliekų mažinimo savaitė – pirmadienį užsuko į Kauną. VšĮ „Pakuočių tvarkymo organizacija“ (PTO) kauniečiams pristato kūrybišką šviečiamąją kampaniją „Tausoti, rūšiuoti, perdirbti!“, kuria siekiama parodyti atsakingo vartojimo, pakuočių atliekų rūšiavimo bei perdirbimo naudą.

KTU Aplinkos inžinerijos instituto docentas ir Kauno miesto tarybos narys dr. Visvaldas Varžinskas, kalbėdamas apie atliekų rūšiavimo svarbą, teigė: „Europos Sąjungoje iš viso susidaro virš 2,5 mlrd. tonų atliekų. Perdirbama vidutiniškai tik nedidelė susidariusių atliekų dalis (40 proc.), o likusios atliekos suvežtos į sąvartynus (apie 35 proc.) arba sudegintos (apie 25 proc.) – virš 500 mln. tonų jų būtų buvę galima perdirbti arba panaudoti pakartotinai kitaip. Tai milžiniškas skaičius brangių medžiagų, už kurias mes sumokame ir vėliau prarandame. Skaičiuojama, kad Lietuvoje per metus buityje vieno gyventojo suvartotų gaminių pakuotės sveria per 50 kg, bet į perdirbimą nukeliauja vos ketvirtadalis šio kiekio. Todėl Europos atliekų mažinimo savaitės renginiai Kaune yra reikšmingas žingsnis, siekiant šviesti visuomenę apie atsakingo vartojimo, gamtinių išteklių tausojimo svarbą, rūšiavimo bei perdirbimo naudą“.

„Rugsėjo mėnesį mūsų užsakymu Lietuvoje vykdytos visuomenės nuomonės apklausos duomenys atskleidė, kad gyventojams labiausiai trūksta informacijos apie tai, kas toliau vyksta su išrūšiuotomis atliekomis (37 proc.), kokia yra atliekų rūšiavimo ir perdirbimo nauda (34 proc.). Tai paskatino mus inicijuoti kampaniją „Tausoti, rūšiuoti, perdirbti!“. Jos metu visą savaitę originaliais būdais ir veiklomis bus siekiama parodyti atsakingo vartojimo, rūšiavimo bei perdirbimo naudą“, – teigė kampanijos sumanytojų atstovas, VšĮ „Pakuočių tvarkymo organizacija“ valdybos vicepirminimas Aloyzas Gaudutis.

Specialiai kampanijai yra sukurta originali meninė instaliacija (skulptūra), vaizduojanti rūšiuojamąsias atliekas, jų patekimą į tinkamos spalvos rūšiavimo konteinerius ir daiktus, pagamintus iš įvairių antrinių žaliavų. Šios skulptūros autorius – gerai žinomas menininkas Marius Audrius Puskunigis. Įspūdingo dydžio skulptūra eksponuojama trijuose Lietuvos miestuose: Kaune lapkričio 21-22 d., Šiauliuose lapkričio 23-24 d. ir Vilniuje lapkričio 25-27 d.

„Pakuočių atliekų rūšiavimas yra paprastas ir  veiksmingas būdas, padedantis į gamybą sugrąžinti  tinkamas naudoti antrines žaliavas ir tausoti gamtinius išteklius bei energiją. Siekiant paraginti visuomenę aktyviau rūšiuoti pakuočių atliekas, prie meninės instaliacijos stovės informacinis stendas su naudinga informacija apie pakuočių atliekų žalą gamtai, apie tausojimo, rūšiavimo ir perdirbimo naudą. Be to, šalia meninės instaliacijos galima fotografuotis, dalinami daugkartiniai pirkinių maišeliai, socialiniame tinkle „Facebook“ ir pramoginėje radijo stotyje vyksta žaidimai, kurių laimėtojai apdovanojami vertingais, aplinkai draugiškais prizais, pagamintais iš meninėje instaliacijoje pavaizduotų perdirbtų medžiagų: popieriaus, plastiko ir stiklo“, – apie šviečiamąją kampaniją pasakojo A. Gaudutis.

Pagrindinis Europos atliekų mažinimo savaitės tikslas yra atkreipti visuomenės dėmesį į panaudotų pakuočių rūšiavimo ir perdirbimo svarbą. Taip pat informuoti, kaip šiek tiek pakeitus savo vartojimo įpročius, galima taupyti gamtinius išteklius ir mažinti susidarančių atliekų kiekį. Šia iniciatyva siekiama įtraukti įvairias visuomenės grupes, todėl visą savaitę vyks renginiai ne tik ES šalyse, bet ir už ES ribų. Iniciatyvos organizatoriai viliasi, kad renginių gausa paskatins visuomenę susimąstyti ir suvokti, kad prie darnios, švarios ir harmoningos aplinkos kūrimo gali ir turi prisidėti kiekvienas.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content