Kauno Rotušės aikštėje gyvsidabrį pakeitė nauja technologija

Prieš 40 metų Rotušės aikštėje pradėjusios šviesti gyvsidabrio lempos pakeistos į modernius LED tipo šviestuvus. Per kelias dienas darbininkai pakeitė šešias dešimtis šviesos šaltinių, kurių dėka lankomiausia Kauno vieta nušvito naujomis spalvomis.

Anot specialistų, gyvsidabrio lempų tarnavimo laikas buvo seniai pasibaigęs, tad pokyčiai Rotušės aikštėje buvo tiesiog būtini.

„Populiariose, už kaitrines lemputes ekonomiškesnėse, liuminescencinėse, natrio, metalo halogeninėse lempose gyvsidabrio kiekis tikrai nemažas. Tuo tarpu LED šviestuvuose nėra žmogaus sveikatai pavojingo gyvsidabrio“, – teigė UAB „Kauno gatvių apšvietimas“ direktorius Petras Švažas.

Taupys pinigus

„Mes Lietuvoje praktiškai pusę metų gyvename tamsoje. Todėl geras gatvių, aikščių ir parkų apšvietimas yra kritiškai svarbus ne tik dėl saugumo, bet ir dėl jaukumo. Šioje srityje Kaunas buvo labai apleistas, todėl dar laukia daug darbo“, – neslėpė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Naujieji šviestuvai ne tik ekologiški, bet ir ekonomiški. Skaičiuojama, kad LED šviestuvai bent penkis kartus efektyvesni už nusidėvėjusias gyvsidabrio lempas.

„Senųjų lempų galingumas – 300 vatų, o per metus Rotušės aikštės šviestuvai šviečia 4000 valandų. Tuo tarpu nauji šviesos šaltiniai eikvoja penkis kartus mažiau energijos. Tai reiškia, kad per metus bus sutaupoma apie 57 tūkst. kWh, kas pinigine išraiška sudarys maždaug 6 tūkstančius eurų. Nors suma neatrodo didelė, tačiau šviestuvai atnaujinami visame mieste“, – teigė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Tvarkė infrastruktūrą

Rotušės aikštėje šią vasarą atnaujinti 36 ąžuoliniai suoliukai. Pusė iš jų tiesūs, pusė sukti. Taip pat nuo žolių „išvaduotas“ aikštės grindinys. Per pastaruosius 2 metus buvo sutvarkyti šaligatviai į Rotušės aikštę vedančiose Aleksoto, M. Valančiaus, Kumelių, A. Jakšto ir Muitinės gatvėse.

Kauniečiai taip pat spėjo įvertinti kitą naujovę – iš ketaus pagamintus stulpelius-atitvarus. Beveik metro aukščio stulpeliai skirstomi į du tipus: su grandinėmis ir be jų. Pasak specialistų, ilgaamžiai stulpeliai pritaikyti lietuviškoms oro sąlygoms, tad jų išvaizda dėl blogų orų neturėtų nukentėti.

Ilgainiui stulpeliai pakeis senamiestyje ir miesto centre esančias eismo saugos tvoreles, skirtas apsaugoti pėsčiuosius nuo pagundos patekti į važiuojamąją dalį pavojingose vietos.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content