Spalį Kaune kito šilumos vartojimo tendencijos

Šildymo sezonas Kaune šiais, 2016–aisiais metais buvo pradėtas tą pačią dieną, kaip ir pernai – spalio 7–ąją. Tačiau vienodas dienų skaičius dar nenulėmė, kad ir mokėti už šildymui suvartotą šilumą turėtume tiek pat. Lemiamu faktoriumi, šiek tiek padidinusiu mokėjimus už šildymui suvartotą šilumą, buvo daugiau nei laipsniu šaltesni šių metų spalio orai.

Meteorologų duomenimis, šių – 2016-ųjų metų spalį vidutinė lauko oro temperatūra buvo 4,1 oC. Tuo tarpu pernai spalį – 5,2 oC. Dėl vėsesnio oro šildymui šį spalį buvo suvartota 24,79 proc. daugiau šilumos, nei pernai. Pernai 1 m2 ploto apšildyti buvo suvartota vidutiniškai 8,19 kWh šilumos, šiemet – 10,22 kWh.

Tačiau galimą sąskaitų už šildymą padidėjimą iš dalies amortizavo 9,39 proc. mažesnė nei praėjusiais metais šilumos kaina. Pernai spalį ji sudarė 4,58 ct/kWh be PVM, šiemet – 4,15 ct/kWh be PVM. Dėl to, mokėjimai šildymui suvartotą šilumą turėtų skirtis vidutiniškai apie 12,20 proc. Pernai spalį vidutinis mokėjimas už 60 m2 ploto būsto šildymą sudarė 24,6 Eur su PVM, šiemet – 27,6 Eur su PVM.

Mažiausiai šilumos (vidutiniškai po 5,48 kWh) 1 m2 apšildyti šių metų spalį sunaudojo atnaujinti (renovuoti) namai. Jų mokėjimai už 1 m2 šildymą vidutiniškai sudaro apie 0,25 Eur su PVM. Pernai spalį dėl šiltesnių orų šilumos suvartojimas šildymui šiuose namuose buvo kiek mažesnis – 5,11 kWh/m2, tačiau mokėjimai už 1  m2 apšildymą buvo kiek didesni – 0,26 Eur su PVM. Tam įtakos turėjo tuo metu buvusi didesnė šilumos kaina.

Vidutiniai mokėjimai už 60 m2 ploto būsto šildymą atnaujintuose namuose šių metų spalį turėtų sudaryti apie 15 Eur su PVM. Pernai spalį jie sudarė 15,6 Eur su PVM.

Šilumos suvartojimas naujos statybos namuose šį spalį buvo netikėtai didesnis. Didesnis ne tik už pernai metų spalio mėnesio suvartojimą, bet ir už suvartojimą atnaujintuose namuose. Pernai spalį naujos statybos namuose šilumos šildymui buvo suvartota 3,81 kWh/m2, šiemet – net 5,53 kWh/m2. Analizės duomenys leidžia daryti prielaidą, kad naujos statybos namų gyventojai, atpigus šilumai, tiesiog nustojo taupyti ir pradėjo vartoti daugiau šilumos. Jų mokėjimai už šių metų spalį šildymui suvartotą šilumą vidutiniškai sudarys 15 Eur su PVM, pernai spalį jie sudarė 11,4 Eur su PVM.

Tuo tarpu senų ir neatnaujintų (nerenovuotų) namų gyventojai ir toliau stengiasi šilumą vartoti taupiai, dažnai darydami tai savo komforto sąskaita. Nepaisant to, šilumos suvartojimas šildymui šios grupės namuose ir toliau išlieka didelis – net iki 22,83 kWh/m2. Palyginus su mažiausiai šilumos suvartojusiu namu (Ašmenos 1–osios g. 10 name suvartota tik 3,85 kWh/m2), suvartojimas skiriasi beveik 6 kartus.

Mokėjimai už 60 m2 ploto būsto šildymą spalio mėnesį daugiausiai šilumos suvartojančiųjų grupės namuose sieks net iki 61,96 Eur su PVM. Antirekordininku šioje pastatų grupėje išlieka namas senamiestyje, A. Jakšto g. 8.

Iki šiol antirekordininku ir vienu iš šios grupės lyderių buvęs namas, esantis Sąjungos a. 10, atlikus atnaujinimo darbus, ištrūko iš šios grupės ir pakilo į mažai arba vidutiniškai šilumos suvartojančių namų grupę, kurioje yra daugiausiai naujos statybos ir kiti taupantys šilumą namai. Šilumos šildymui šį spalį jame suvartota tik 7,17 kWh/m2, o vidutinis mokėjimas už 60 m2 ploto šildymą jame sudarys tik 19,45 Eur su PVM. Palyginimui, 2014 m. spalį, kai namas dar nebuvo atnaujintas, šilumos suvartojimas šildymui jame sudarė 11,83 kWh/m2, o mokėjimas už 60 m2 ploto šildymą buvo 45,86 Eur su PVM (mokama dar buvo litais).

Kai kurių daugiausiai šilumos suvartojančių grupės namų gyventojai taip pat jau atnaujina savo namus, diegia šilumos taupymo priemones ir, palyginus su 2015 m. spalio mėnesiu, taip pat jau ženkliai sumažino šilumos suvartojimą savo pastatuose. Paminėtini Jėgainės 23 namo gyventojai, kurių šilumos suvartojimas sumažėjo net 56,5 proc., T. Masiulio 1 namo gyventojai, sumažinę šilumos suvartojimą savo pastate 46,5 proc., T. Masiulio 12 namo gyventojai, kurių šilumos suvartojimas sumažėjo 21,9 proc. Tikėtina, kad šie pastatai artimoje ateityje bus laikomi mažai arba vidutiniškai šilumos suvartojančiais pastatais.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content