Kaunas pasirašė sutartis dėl Mokslo ir technologijų populiarinimo bei STEAM centrų steigimo

Šį antradienį Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM), Lietuvos mokslų akademijos ir Kauno miesto vadovai pasirašė svarbius susitarimus dėl bendradarbiavimo steigiant Mokslo ir technologijų populiarinimo bei STEAM centrus Kaune.

„Mokslo ir populiarinimo bei STEAM centrai taps traukos objektais. Jie pasitarnaus ugdant visuomenės ir ypatingai jaunosios kartos mokslinę kultūrą ir išpursimą. Iš tiesų reikia padėkoti buvusiam švietimo ministrui Dainiui Pavalkiui už tai, jog savo laiku inicijavo mokslo populiarinimo centro idėjos vystymą Lietuvoje “, – sakė ŠMM ministrė Audronė Pitrėnienė.

Prasidės derybos

Pasirašius trišalį susitarimą, prasidės derybos su pirmąją vietą architektūriniame „Mokslo salos“ idėjų konkurse laimėjusiu ispanų architektų biuru. Deryboms susiklosčius sėkmingai, bus pasirašoma sutartis, o nugalėtojų komanda pradės rengti techninį projektą.

Pirmąją vietą užėmusiame projekte – išskirtinis sprendimas. Architektų siūlymu, virš žemės bus iškilusi tik viena veidrodinė plokštuma, turinti kelias skirtingas funkcijas. Visa likusi mokslo centro dalis suplanuota po žeme.

„Mokslo salos“ architektūriniame konkursui pateikti net 145 darbai iš 44 pasaulio šalių. 30 procentų darbų atkeliavo iš trijų šalių – Lietuvos, JAV ir Jungtinės karalystės. Planuojama, jog mokslo populiarinimo centras Kaune pradės veikti 2018 metais. Preliminari projekto vertė siekia 23 mln. eurų.

„Pastačius mokslo centrą laukia ne ką mažesni iššūkiai. Vienas jų – ekspozicijos įrengimas. Netrukus organizuosime konferenciją, kurios metu kartu su užsienio šalių mokslo populiarinimo centrų atstovais ieškosime geriausių sprendimo variantų. Svarbu, jog būsima ekspozicija nedubliuotų aplinkinėse šalyse esančių muziejų, o būtų išskirtinė ir savita“, – kalbėjo Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Valdemaras Razumas.

Ugdys mokinių kūrybiškumą

Kauno regionoSTEAM atviros prieigos centrą numatyta įkurti Kauno moksleivių techninės kūrybos centre. Jame mokiniai galės ne tik susipažinti su gamtos, technologijų, inžinerijos, matematikos mokslų dėsniais, naujausiomis technologijomis, atradimais, bet ir patys atlikti mokslinius eksperimentus, tyrimus, laboratorinius, projektinius, brandos darbus.

Kiekviename STEAM centrų veiks keturios laboratorijos: viena – biologijos ir chemijos, antra  ̶  fizikos ir inžinerijos, trečia  ̶  robotikos ir informacinių technologijų, o ketvirta bus specializuota, atliepianti konkrečios teritorijos specifiką – Kaune tai bus kūrybinių industrijų ir verslininkystės laboratorija.

STEAM centruose veiks techninės kūrybos, konstravimo, modeliavimo, tyrinėjimo, programavimo ir kitos gamtos, technologinių ir tiksliųjų mokslų neformaliojo švietimo veiklos. Taip pat juose bus organizuojami profesinio orientavimo renginiai, susitikimai su mokslo, pramonės ir paslaugų sektorių atstovais, pažintiniai mokinių vizitai į mokslo institucijas, pramonės, paslaugų verslo įmones. Centrai sudarys galimybes visuomenei susipažinti su moksliniais tyrimais ir inovacijomis, o mokytojams tobulinti savo kvalifikaciją – vykdys seminarus, stažuotes, pažintinius vizitus.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

 

 

 

 

 

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content