Vietoje klajonių gatvėse baikeriai jaunimui siūlo laisvalaikį garaže

Tarptautinę jaunimo dieną šiemet Kaunas pasitiko unikaliai. Mieste duris atvėrė Maltos ordino pagalbos tarnybos atviras jaunimo dienos centras. Jo idėją ilgai brandino ir galiausiai įgyvendino būrelis kauniečių baikerių, savo projektą pakrikštijusių viską pasakančiais žodžiais „Jaunimas garaže“.

Galingus motociklus vairuojantys dažnai tatuiruoti vyrai su tamsiais akiniais ir odinėmis liemenėmis pasiryžę įrodyti, kad iš pažiūros rūsti išvaizda viduje slepia kilnias, rūpestingas ir geranoriškas širdis.

Baikerių iniciatyva

Mintis apie atvirą jaunimo dienos centrą maždaug prieš penkerius metus gimė motociklams neabejingų kauniečių kompanijoje. Visi jie savanoriškais pagrindais talkindavo Kaune veikiančiam Maltos ordino vaikų dienos centrui – lankydavo juos per didžiąsias metų šventes, drauge dažydavo velykinius margučius ir kitaip mėgindavo mažųjų kauniečių laisvalaikį padaryti kuo turiningesnį.

„Esame septyniese, tačiau pora žmonių išvykę svetur ir labiau prisideda materialiai, o visi likusieji nemažai savo laisvalaikio ir jėgų skiriame darbui čia, vietoje. Iki šiol savanoriaudavome Maltos ordino vaikų dienos centre, bet matome, kad ten jau užaugo karta, kuriai rūpi nebe vaikiški dalykai, tad nutarėme sukurti kažką, kas atitiktų jaunimo interesus“, – pasakojo projekto „Jaunimas garaže“ vadovas Audrius Jukna.

Liepos mėnesį Maltos ordinui nusišypsojo sėkmė. V. Landsbergio-Žemkalnio gatvės gyventojai įsileido organizacijos savanorius į savo namus. Būsimajam jaunimo dienos centrui kauniečiai skyrė visą pirmą nuosavo gyvenamojo namo aukštą, garažą ir rūsį. Naujakuriai patys savo rankomis įsirengė patalpas, o praėjusią savaitę jaukiai paminėjo įkurtuves, atidarymo datai simboliškai pasirinkdami Tarptautinę jaunimo dieną.

Paprastai ir originaliai

Prie projekto „Jaunimas garaže“ prisidėjo ir Kauno miestas – savivaldybės kuruojama programa „Iniciatyvos Kaunui“ skyrė 3 tūkst. eurų. A. Jukna sako, kad dar maždaug tiek pat centro įkūrėjai planuoja pridėti iš savo asmeninių kišenių. Jie tikisi, kad veiklai įsibėgėjus, ateityje sulauks gausesnės paramos ne tik iš valstybinių institucijų, bet ir privačių rėmėjų.

„Kviesdami miesto bendruomenę ir nevyriausybines organizacijas prisidėti prie naujovių ir pokyčių Kaune, ne kartą akcentavome idėjų originalumą bei paprastumą. Regis, kad Maltos ordino pagalbos tarnyba ir jos įkurto atviro jaunimo dienos centro steigėjai būtent tai išgirdo atsiliepdami su projektu „Jaunimas garaže“, – maltiečių pastangas įvertino programos „Iniciatyvos Kaunui“ iniciatorė Rasa Šnapštienė. – Neužtenka vien kalbėti, esą Kaunas yra visada jaunas. Dar svarbiau puoselėti ir plėtoti tą santykį su jaunimu. Tikiu, kad tokios iniciatyvos, gimstančios netgi baikerių judėjimuose, turi didelį potencialą šiai misijai įgyvendinti.“

Motociklininkų brolija

Iki šiol Kaune po Maltos ordino sparnu veikė tik vaikų dienos centras, kuriame lankosi auklėtiniai iki 14 metų. Tuo metu naujai atidarytoje atviroje jaunimo erdvėje bus laukiami vyresni lankytojai – nuo keturiolikmečių iki 29 metų amžiaus.

Planuojama, kad atviras jaunimo dienos centras, adresu V. Landsbergio-Žemkalnio g. 20, veiks darbo dienomis kasdien nuo 15 valandos. Siekiama, kad tai taptų erdve jaunuoliams iš viso Kauno susirinkti ir turiningai praleisti likusias vasaros dienas ar rudenį neišvengiamai prasidėsiančias popietes po pamokų.

„Kas ateis, to neišvarysime, nes tai – atviras dienos centras. Tikimės, kad pavyks rasti bendrą kalbą su visais čia apsilankiusiais jaunuoliais. Jau dabar yra keletas merginų ir grupelė vyrukų, išreiškusių susidomėjimą ir norą prisijungti“, – sakė A. Jukna.

Pasak jo, naujosios įstaigos „garažo“ koncepcija pasirinkta neatsitiktinai, mat naujojo centro iniciatoriai yra būtent prisiekę motociklininkai, puoselėjantys savo plieninius žirgus. Be to, pagalbos ranką jiems visuomet pasirengę ištiesti ir keli baikerių klubai. Vieno jų – „Shadows“ MCC – branduolys apsilankė jaunimo dienos centro atidarymo šventėje.

„Apskritai visa baikerių bendruomenė labai glaudžiai bendrauja tarpusavyje ir palaiko šią idėją bei centro veiklą. Savanoriaujant vaikų dienos centre, šiemet teko prieš Velykas su visa grupe auklėtinių vykti į vieną „klubhauzą“, nes baikeriai nusprendė juos pasikviesti pas save į svečius dažyti margučių. Išvyka suteikė daug įspūdžių ir vaikams, ir mums patiems“, – prisiminė projekto vadovas.

Dėmesys ne vien technikai

Baikeriai tikisi jaunimą užkrėsti „motociklizmo virusu“ ir sudominti technikos vingrybėmis. Jie pasirengę atsakyti į visus su tuo susijusius klausimus ir tapti mokytojais bei pagalbininkais remonto darbuose.

„Pilnos gatvės jaunimo, kuriems tai yra įdomu. Rinkdami seną motociklą ar remontuodami motorolerį, jie dažnai kažkur užstringa tiesiog dėl techninių žinių trūkumo. Tuomet paprastai seka dvi išeitys – ieškoti informacijos patiems internete arba viską mesti ir tuščiai leisti laiką žaidžiant kompiuteriais ir panašiai. Jei iš tos minios mieste zyliojančio jaunimo bent keletą patrauksime turiningesnės veiklos link, tai jau nemažas darbas bus atliktas ir pirmasis tikslas pasiektas.“

„Jaunimo garaže“ atsiras vietos ne vien motociklui, bet ir bagiui ar net kartingui, o galbūt ir restauruojamo automobilio projektui. Juolab kad atviras jaunimo dienos centras nusiteikęs bendradarbiauti su istorinių transporto priemonių išsaugojimo asociacija „Retromobile“. Tarp įstaigos partnerių taip pat numatyti Informacijos technologijų mokymo centras, aklųjų ir silpnaregių sporto klubas „Parolimpietis“ ir kitos organizacijos.

Vis dėlto A. Jukna pripažįsta, kad pasirinkta techninė veiklos kryptis tėra orientyras ir ilgainiui gali keistis pagal poreikius. Net jei į centrą rinksis rankdarbius kuriančios merginos, Maltos ordino savanoriai pasirengę pasiūlyti turiningų veiklų visiems lankytojams: „Jei merginos norės megzti servetėles, kodėl gi ne? Ieškosim pagalbininkių. Visi turime žmonas ir drauges, kurioms tokia veikla nėra svetima, tad tikrai surasime, kas pamokys, patars ir padės. Jei iki šiol nuėjome tiek kelio šiai jaunimo centro idėjai įgyvendinti, tai priešakyje laukiančios smulkmenos mūsų tikrai nesustabdys.“

„Pati pažįstu merginų, kurios neskiria starterio nuo karterio, tad buvimas arčiau technikos daugeliui tikrai išeis į naudą. Be to, nepaisant lyties, motociklams juk beveik nėra abejingų. Tad esu tikra, kad „Jaunimo garažas“ į draugiją pritrauks ir vaikinų, ir merginų, – neabejoja jaunimo darbuotoja Rūta Šmitaitė. – Artimiausiu metu tikimės išgryninti savo tikslinę auditoriją ir jos poreikius. Atitinkamai pagal tai galėsime toliau plėtoti savo veiklas ir netgi keisti patalpų paskirtį. Pavyzdžiui, žaidimams skirtas kambarys gali tapti mokymų klase. Turime išties nemažą erdvę tiek viduje, tiek ir kieme, tad čia turėtų užtekti vietos maždaug trisdešimčiai žmonių.“

Jaunimui įkvėps drąsos

Vilniečiai Maltos ordino paramedikai ėmėsi iniciatyvos mokyklose rengti pirmosios medicininės pagalbos mokymus vaikams, o vėliau rengti atitinkamas varžybas. Neatmetama, kad tokia naudinga veikla gali pasiekti ir Kauno jaunimą.

„Pastebiu, kad neretai jaunų žmonių norus ir svajones stabdo nedrąsumas, kažkokie psichologiniai barjerai. Pasistengsime drauge ir išvien tokias kliūtis pašalinti, kad jauniems žmonėms nereikėtų būti užsisklendusiems po kepurėmis ir gobtuvais. Pavyzdžiui, jau kuris laikas draugaujame su Pociūnų aerodromu ir kitomis organizacijomis. Tad kodėl gi neparodžius jaunuoliams sklandymo ar kitos ne taip dažnai kasdienybėje sutinkamos sportinės veiklos.

Juk svarbiausia juos nukreipti, supažindinti ir sudominti, o toliau savaime atsiras interesas gilintis bei tobulėti“, – įsitikinęs A. Jukna.

Teisinį išsilavinimą turintis vyriškis dirba apsaugos srityje ir dresuoja gyvūnus, o jaunimo dienos centrui skiria didžiąją dalį savo laisvalaikio. Jis neatmeta, kad prireikus savo sukauptomis kinologijos žiniomis pasidalins ir su jaunimu.

Statistika byloja, kad pernai Kaune tūkstančiui gyventojų teko 193 jaunuoliai. Tuo metu mieste veikė vos vienas atviras jaunimo centras.

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content