Interaktyvų Lietuvos žemėlapį sukūręs K. Žukauskas: stipriai pakeičiau nuomonę apie Kauną

Dažnas lietuvis vasarą renkasi keliones užsienyje, nesusimąstydamas, kiek daug grožio gali pamatyti Lietuvoje. Tinklaraštininkas ir keliautojas Karolis Žukauskas sukūrė interaktyvų žemėlapį www.lietuvon.lt, kuris bet kuriam lietuviui gali tapti patogiu įrankiu, leidžiančiu pažinti ne tik populiariausias Lietuvos vietas, bet ir iki šiol dar negirdėtus kampelius. Pokalbis su K. Žukausku – apie keliones, Lietuvą ir Kauną.

Esate tikras pasaulio keliautojas. Ar suskaičiavote, kiek šalių jau esate apkeliavęs?

Išties jau sunku suskaičiuoti, bet manau, jog apie 43. Bet tai dar toli iki normalaus pasaulio pažinimo. Šiemet jau yra numatyta viena nauja šalis, į kitas keliausiu pakartotinai. Dabartinį keliavimo tempą jau koreguoja atžalos, kelionės tampa šiek tiek ramesnės, pasyvesnės. Bet net ir per tokias keliones stengiuosi pamatyti kažką įdomaus, naujo, nesėdėti vienoje vietoje.

Dirbate komunikacijos srityje. Ar darbas buvo stimulas pradėti keliauti?

Ne, keliauti pradėjau dar studentavimo laikais. Tačiau keliavimas persidengia su mano darbu, abiejuose reikia miksuoti gebėjimus, visada pasidomėti šalimi, į kurią keliausiu. Taip pat rašau blogą. Tad savo rašymo bei komunikacines žinias panaudoju žmones sudominti kelionėmis.

Ar keliaudamas mėgstate nuklysti nuo populiariausių taškų tako ir pažinti kitokią miesto pusę?

Nemėgstu, kai žmonės mini sąvoką „nuturistinta“ vieta. Visas „nuturistintas“ vietas kažkada kažkas atrado ir išpuoselėjo ir jos buvo geidžiamos ir lankomos. Niekada nespjaunu į vietas, kurios būna nurodytos pirmos turistinėse brošiūrose, tačiau visada mėgstu panaršyti giliau. Linkiu visiems paieškoti daugiau ir atrasite tokių vietų, apie kurias net nemanėte esant.

 Kaip kilo lietuvon.lt idėja?

Idėja kilo pernai, kai Anykščiuose pastatė pirmąjį medžių lajų taką. Aplankėm jį, pakeliui pamatėme dar kelis panašius bokštus. Norėjosi apvažiuoti juos visus, tačiau internete radau mažai informacijos. Todėl kilo mintis visus žemėlapyje susirašyti pačiam. Toliau ėjo dvarų eilė, kurių Lietuvoje devynios galybės. Tuomet ir kilo idėja sudėti visus įdomius Lietuvos objektus į vieną žemėlapį, jį prijungti prie GPS sistemos ir paleisti naudotis tautai. Net nesitikėjau, jog mūsų šalyje yra tiek gražių vietų, maniau, jog užtruksiu kelis mėnesius, o užtrukau metus.

Padrikos informacijos internete yra gausu, tačiau visi objektai yra be koordinačių, tai yra didelė bėda. Taigi teko per įvairius tarptautinius puslapius ieškoti vietos koordinačių ir taip tuos Lietuvos kampelius atrasti pačiam. Prie lietuvon.lt asmuo gali prisijungti Google Maps pagalba bei paspaudus ant ikonos, keliauti tiesiai į norimą vietą.

Jūsų sukurtame žemėlapyje nemažai dėmesio skirta Kaunui. Ar pats dažnai aplankote Kauną?

Dabar čia atkeliauju dažniau nei anksčiau – darbo ir asmeniniais reikalais. Kaunas yra vos 100 km nuo Vilniaus, tačiau būna, jog su šeima atvažiuojame čia, išsinuomojame viešbučio kambarį ir praleidžiame savaitgalį.

Kokius pokyčius pastebite Kaune?

Per pastaruosius metus labai stipriai pakeičiau nuomonę apie Kauną. Atvažiuodavau čia ir stengdavausi kuo giliau jį pažinti. Net ir darydamas žemėlapį, supratau, jog esu toli gražu ne viską pamatęs.

Ar turite Kaune savo mėgstamą vietą?

Net kelias. Visų pirma senamiestis. Žaliakalnio mikrorajonas išties jaukus. Labai mėgstu Prisikėlimo baziliką, bei vaizdą užlipus į jos viršų. Taip pat labai patinka domėtis Kauno tarpukario istorija. Stengiuosi prisiruošti sudalyvauti tarpukario architektūros pažinimo ekskursijoje.

Kaunas pretenduoja tapti Europos kultūros sostine. Kaip manote, ar užsieniečiai ras ką pamatyti Kaune?

Žinau labai daug žmonių, kurie keliaudami po Lietuvą užsuka ir į Kauną ir čia apsistoja savaitgaliui. Taigi manau, jog užsieniečiai tuo labiau ras ką pamatyti. Žinoma, Kaunas turėtų atkreipti dėmesį į Vilniaus Europos kultūros sostinės 2009 m. patirtį bei pasiimti gerus bei negerus pavyzdžius bei padaryti geriau.

Ko palinkėtumėte Kaunui bei kauniečiams?

Kaunas yra savotiškas miestas, kitoks nei kiti didieji miestai. Jis turi turtingą tarpukario istoriją ir skatinu tai išnaudoti turizme. Linkiu ir toliau būti  išskirtiniais ir nesuvienodėti!

 

 Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content