Dar vienas tarptautinis įvertinimas: Kaunas įtrauktas į UNESCO Pasaulinį besimokančių miestų tinklą

Šią savaitę kauniečius pasiekė žinia iš Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos: Kaunas pripažintas besimokančių miestų tinklo (angl. UNESCO Global Network of Learning Cities) nariu. Specialistų teigimu, šis statusas Kaunui padės stiprinti inovatyvaus ir šiuolaikiško miesto įvaizdį.

„Tai didelis pripažinimas ir dar didesnės galimybės, kuriomis privalu pasinaudoti. Kartu tai ir įpareigojimas miesto vadovams. Turime suvokti, kad miestas nėra vien tik statiniai, gatvės ar infrastruktūra. Miestas – tai pirmiausia žmonės ir bendruomenė, nuo kurių ir priklauso, ar jis juda pirmyn, – akcentavo šį projektą kuruojantis Kauno tarybos narys doc. dr. Visvaldas Varžinskas. – Miestas privalo augti ir klestėti, o žmonės turi nuolat ugdytis, gebėti prisitaikyti prie įvairių pokyčių tiek profesinėje, tiek ir kasdieninėje veikloje. Nuolatinis miestiečių tobulėjimas yra besimokančio miesto esmė“.

Pasak pašnekovo, bendraujant, rengiant įvairias bendruomenių veiklas, kartu vyksta ir nuolatinis mokymasis iš kitų patirties, kuriami įvairūs tinklai – vaikų ir jaunimo neformalaus ugdymo, įvairių sričių profesionalų pagal jų interesus ar net amžių. Pavyzdžiui, Trečiojo amžiaus universitetas ir kiti panašūs dariniai.

Būdamas aktyvus tinklo narys, Kaunas įgis teisę atsidurti eilėje tarp kitų miestų pretendentų, norinčių organizuoti metines UNESCO besimokančių miestų konferencijas ir forumus, sutraukiančius per pusę tūkstančio svečių iš viso pasaulio. Tokie renginiai leidžia miestams prisistatyti pasauliniu mastu kaip inovatyviems ir moderniems. Sykiu tai ir galimybė Kaunui dar labiau sutvirtinti pozicijas tarptautinėse rinkose, siekiant pritraukti daugiau užsienio investicijų.

Kauno mero patarėjas, profesorius Dainius Pavalkis pabrėžė, jog vien frazė „besimokantis miestas“ atstoja raktažodžius, reiškiančius, jog miestas išties supranta žinių ekonomiką ir geba kompetentingai joje veikti: „Tai yra lyg kelrodis švyturys investuotojams, kurie gyvybiškai reikalingi kiekvienam klestinčiam miestui. Juk Kaunas yra būtent toks! Patekę į UNESCO Pasaulinį besimokančių miestų tinklą, mes sulaukėme dar vieno garbingo pripažinimo.“

Būdamas pilnavertis tinklo narys, Kaunas sulauks pasiūlymų dalyvauti tarptautiniuose projektuose, o tai reiškia iš išorės finansuojamą miestui naudingą veiklą. Pasak rinkodaros specialistų, paprastai miestai, prisistatydami pasauliui, tam skiria nemažas lėšas. Tuo metu besimokančių miestų tinklo nariai šiems tikslams ypatingų išlaidų nepatiria, mat didžiuosius metinius renginius finansuoja UNESCO.

„Panaudojant UNESCO suteiktą galimybę vykdant tarptautinius projektus ir pasitelkiant kitų pasaulio  besimokančių miestų patirtis, suteiksime miestiečiams daugiau galimybių ugdytis. Tik nuolat tobulėjanti ir motyvuota miesto bendruomenė gali sukurti klestintį Kauną, kuriuo tikės ir kuriame norės gyventi mūsų vaikai ir anūkai“, – kalbėjo V. Varžinskas.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content