Kaunas ruošiasi iškilmingam Prezidento V. Adamkaus bibliotekos-muziejaus atidarymui

Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą išvakarėse, balandžio 29-ąją, 13 val., Kaune bus naujai atidaroma Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus, įsikūrusi Kauno miesto centre, prieš daugiau nei šimtmetį pastatytame istoriniame name (S. Daukanto g. 25), kuriame tarpukariu buvo pirmoji Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija.

Atidarymu Lietuvoje ir likusioje Europoje pratęsiama JAV tradicija steigti kadenciją baigusių valstybės vadovų bibliotekas. Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus bus antroji tokia įstaiga Senajame žemyne – pirmoji duris Prahoje atvėrė Prezidento Vaclavo Havelo biblioteka.

Kaune įsikūrusi biblioteka sieks memorializuoti Prezidento gyvenimą ir veiklą bei tuo pačiu tapti inovatyviu kultūros ir mokslo židiniu, kur mokslininkai, jaunoji karta galės gilinti specialias žinias, susijusias su Lietuvos ir lietuvių išeivijos istorija. Jos veikla bus susieta su Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Lietuvių išeivijos institutu, kuriančiu dialogą su išeivija.

Biblioteka-muziejus įkuriama moderno krypties pastate, kuris S. Daukanto aikštėje iškilo 1910 metais. Pirmosios Respublikos laikais jame veikė Lietuvos užsienio reikalų ministerija, o pirmasis jos ministras Augustinas Voldemaras buvo Prezidento V. Adamkaus krikšto tėvas.

Įstaigos veikla turės tris kryptis: biblioteka-skaitykla, archyvas bei ekspozicija. Pastaroji bus labiau skirta plačiajai visuomenei, o pirmosios dvi – akademinei bendruomenei. V. Adamkaus veikla ir gyvenimas JAV yra Lietuvos istorijos dalis, todėl biblioteka-muziejus gali padėti suvokti šalies sampratos kompleksiškumą, paskatinti plačiau domėtis Lietuvos istorija tarptautiniame kontekste.

Parodų eksponatai bus nuolat atnaujinami, čia ketinama organizuoti ir kultūrinius, edukacinius renginius. Taip pat bibliotekoje bus vykdomos URM projekto „Diplomatinis Kaunas“ veiklos.

Naujai atidaromoje daugiafunkcinėje kultūrinėje erdvėje bus eksponuojamos prezidento Valdo Adamkaus praėjusių kadencijų nuotraukos, jo archyvinių dokumentų ir apdovanojimų kolekcijos, taip pat prezidento bei VDU fonduose sukaupti lietuvių išeivijos dailės kūriniai, knygos. Ilgainiui muziejuje bus atkurta ir prezidento darbo vietos aplinka.

Lietuvoje tokia biblioteka-muziejus kuriama pirmą kartą. Viešosios įstaigos steigėjai – Prezidentas Valdas Adamkus, Vytauto Didžiojo universitetas, Kauno miesto savivaldybė. Idėją įgyvendinti padėjo Kazickų šeimos fondas, LR Vyriausybė, Užsienio reikalų ministerija ir privatūs rėmėjai.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content