„Ąžuolyno bėgimo“ globėjas A. Butkevičius kauniečius kviečia būti aktyvesniais

Balandžio 24 dieną Ąžuolyno parkas sulauks kelių tūkstančių bėgimo ir sveikos gyvensenos entuziastų, moksleivių bei šeimų su vaikais. Jau trečią kartą rengiamo „Ąžuolyno bėgimo“ globėjas premjeras Algirdas Butkevičius džiaugiasi, kad šis renginys sulaukia tiek daug dėmesio ir į jį atvyksta sportininkai ir šeimos iš visos Lietuvos.

Susitikimo su „Ąžuolyno bėgimo“ organizatoriumi, S. Dariaus ir S. Girėno sporto centro vadovu Giedriumi Bielskumi bei sveikatingumo specialiste Giedre Bernotaite metu, premjeras diskutavo apie sveikatingumo situaciją Kaune, dalinosi savo įžvalgomis apie sporto ir fizinio aktyvumo tendencijas Lietuvoje. A. Butkevičius sutiko ir plačiau papasakoti apie sporto reikšmę asmeniniame gyvenime bei darbe.

Ar vaikystėje aktyviai sportavote ir kokia sporto šaka Jums buvo mėgstamiausia?

Mano pusseserės, pusbroliai, kurie buvo truputį už manę vyresni, sportavo ir aš tiesiog negalėjau nuo jų atsilikti. Mokykloje tuo metu populiari sporto šaka buvo kvadratas, tekdavo atstovauti savo klasę mokykloje rengiamose varžybose. Nuo penktos klasės pradėjau rimtai žaisti futbolą, lankyti treniruotes. Man gerai sekėsi ir  jau šeštoje klasėje žaidžiau vienoje komandoje su aštuntokais.

Ar buvo minčių sportu užsiimti rimčiau?

Dar šeštoje klasėje mūsų mokykloje apsilankė Panevėžio sporto internato mokytojai, treneriai ir kvietė atvykti pas juos mokytis ir treniruotis. Tiesa, šeimoje prioritetus buvome susidėlioję kitaip. Niekam nesinorėjo, kad dėl sporto apleisčiau mokslus, tad gerai pasvarsčius atsisakėme šio pasiūlymo.

Tėvai patys ragino sportuoti?

Kaip matote ir taip buvau aktyvus vaikas, nuolat sportuodavau. Tad tėvams dar papildomai manęs skatinti tikrai nereikėjo. Šeimoje man visada buvo sakoma, kad pirmoje vietoje yra mokslai. Pirmiausia reikia paruošti namų darbus, o sportui skirti laisvalaikį. Visgi nuo 8 klasės pradėjau lankyti Radviliškio sporto mokyklą. Joje lankiau laisvąsias imtynes. Manau, kad man sekėsi tikrai neblogai. Po metų, 9 klasėje tapau Lietuvos čempionu. Vėliau ir jaunimo čempionu bei suaugusių prizininku. Didesnė dilema kilo pradėjus studijuoti. Teko pasirinkti ar toliau tęsti aktyvų sportą ar susitelkti į studijas. Galiausiai, dėl auklėjimo ir pragmatiško būdo, nusprendžiau, kad abiem dalykams vienodai dėmesio negalėsiu skirti, tad susitelkiau į studijas. Plaukti paviršiuje ir tik išsilaikyti egzaminus nebuvo mano tikslas.

Šiuo metu esate itin užimtas žmogus. Ar pavyksta skirti laiko fiziniam aktyvumui?

Tikrai neapleidžiu sporto iki šiol. Nors ir pasitaiko įtemptų darbo savaičių, kad aš negaliu surasti laisvos valandos sportui, bet tada stengiuosi atsigriebti savaitgalį. Įprastai per savaitę sportuoju bent 3 kartus. Tikiu, kad tai palaiko mano darbingumo lygį. Labiausiai sporto trūkumą pajaučiu išvykus į komandiruotes, kai neturiu galimybės sportuoti. Ar tai laiko nėra, ar viešbutyje tiesiog nėra galimybės nueiti į baseiną ar sporto salę. Tokių, ilgiau trunkančių komandiruočių metu tiesiog jaučiu, kaip darbingumo lygis krenta vos ne per pusę.

Sportuojate visą gyvenimą, kaip manote, kokias charakterio savybes Jums įskiepijo sportas?

Pirmiausia išskirčiau užsispyrimą, norą niekada nepasiduoti ir siekį būti nugalėtoju. Dėl sporto tikriausiai tapau ir pragmatiškumi žmogumi. Noriu, kad viskas būtų daroma su aiškiu tikslu ir numatyta nauda bei būtų padaryta gerai ir laiku. Sporte, kaip ir gyvenime visada buvau, ir esu, motyvuotas į rezultatų siekimą.

Sportas taip pat padėjo išsiugdyti fizinę ir psichologinę ištvermę. Stengiuosi, kad nuo vaikystės ugdyta ištvermė neblėstų ir palaikau turimą lygį. Kaip minėjau, ištvermė labai atsiliepia darbo rezultatams. Ištvermingas žmogus gali ilgiau kokybiškai dirbti, pasižymi racionalesniu mąstymu, greitesniu orientavimusi situacijoje ir sugeba geriau priimti tinkamus sprendimus.

Kaip manote, kas žmonėms padėtų aktyviau įsitraukti į fizinio aktyvumo skatinimo renginius, kaip „Ąžuolyno bėgimas“?

Vaikams – tinkamas tėvų pavyzdys, vyresniems – autoritetų pavyzdys ir sporto naudos suvokimas. Aš manau, kad kiekvienais metais žmonės supranta, kad reikia pačiam prisižiūrėti savo sveikatą. Vis daugiau žmonių susirenka ne tik sporto salėse. Mėgstu vaikščioti ar važinėti dviračiu Vingio parke, ar tai prie Žaliųjų ežerų. Jei prieš 5 metus Vingio parke važinėdavo du ar trys žmonės, tai dabar išeiginėmis dienomis parkas yra visiškai pilnas, net sunku prasilenkti. Paskutiniu metu labai keičiasi žmonių požiūris į sveikatos palaikymą ir prevenciją. Vien tokie renginiai, kaip „Ąžuolyno bėgimas“ tai patvirtina. Naudodamasis proga, kviečiu visus šią gražią pavasario dieną sudalyvauti „Ąžuolyno bėgime“ ir daugiau laiko skirti aktyviam gyvenimui.

„Ąžuolyno bėgimas“ – aktyvaus laisvalaikio šventė Kaune

Balandžio 24 dieną, sekmadienį, Kaune vyks jau trečiasis „Ąžuolyno bėgimas“. Jo metu visi aktyvaus laisvalaikio ir bėgimo entuziastai galės dalyvauti 15 km „Hummel“; 10 km „Impuls“  ar 5 km „Activus“ varžybose. Šių dalyvių lauks ypatingi dalyvių paketai. Vaikai su tėvais dalyvauti trumposiose distancijose. Taip pat vyks sporto ir sveikatos mugė, įvairios paskaitos ir seminarai.

Daugiau informacijos – http://azuolynobegimas.lt/

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content