Laisvę kaliniai pajautė kurdami grafikos darbus

Kauno pataisos namuose kalintiems nepilnamečiams kelią į laisvę menininkai nusprendė atverti per dailės pasaulį. Nuteistųjų kurti lino raižiniai papuošė Vilniaus dailės akademijos (VDA) Kauno fakulteto bibliotekos sienas.

Projektą „Nelaisva dailė“ inicijavę VDA Grafikos katedros dėstytojai kartu su studentais ir nuteistaisiais jau gali džiaugtis rezultatais. Šią savaitę pristatytoje išskirtinėje parodoje – pirmosios nuteistųjų pažintys su grafika.

„Turime suvokti, kad kaliniai gyvena greta mūsų ir vėliau ateina į visuomenę. Šis projektas padės mažinti socialinę atskirtį“, – teigė projekto koordinatorė, menotyrininkė Ingrida Veliutė.

Pasak I. Veliutės, įžengus į pataisos namus patenki į visiškai kitokį pasaulį. Griežta tvarka ir rutina – kalinių kasdienybė. Todėl kūryba tarsi išlaisvina nuteistąjį, padeda jam išgyventi laisvę.

„Mes esame su jais tam, kad galėtume jiems padėti ieškoti savęs, savo galimybių ir jas realizuoti per menus. Per dailę žmonės pasineria į fantastišką aplinką ir suranda džiaugsmą. Menininkai su kalinčiais kalba ne tik apie tai, kaip nupiešti liniją, bet ir apie jų būtį, filosofiją. Tai vertinga patirtis ir patiems dėstytojams“, – teigė VDA Kauno fakulteto dekanas prof. Jonas Audėjaitis.

„Su kalinčiais vyrais radome bendrą kalbą, pasišnekėjome apie automobilių, marškinėlių dizainą ir palaipsniui pradėjome raižyti. Vėliau jauniems žmonėms ketiname suteikti praktinių žinių. Pavyzdžiui, kaip sumaketuoti plakatą, skelbimą, dirbti su grafinėmis programomis“, – pasakojo VDA Kauno fakulteto Grafikos katedros dėstytojas Rolandas Rimkūnas.

Parodoje iš viso eksponuojama dešimt bausmę atliekančių nepilnamečių darbų. Tai pirmasis kūrybinių dirbtuvių ciklo etapas.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content