Kaunas pristato novatorišką programą „Iniciatyvos Kaunui“

Kauno miesto savivaldybė keičia nevyriausybinių organizacijų (NVO) ir bendruomenių finansavimo principą. Lėšos bus skiriamos pagal teikiamus projektus, kuriais bus sprendžiamos įvairios Kauno problemos. Programai „Iniciatyvos Kaunui“ pateiktus projektus vertins nepriklausomi išorės ekspertai. Pasak specialistų, tai padės depolitizuoti šį procesą.

„Ši programa – tai naujas požiūris į nevyriausybines organizacijas kaip į lygiavertes partneres. Mūsų siekis įtraukti kuo daugiau NVO į miesto problemų sprendimą, deleguoti tam tikras funkcijas ir atsakomybę. Tai yra didelio pokyčio pirmas etapas. Šiais metais nustatinėdami prioritetus rėmėmės senąja tradicija, kad jie nustatomi pagal socialines sritis. Sekantis etapas – identifikuoti problemas ne pagal sritis, bet pagal seniūnijas“, – teigė Kauno miesto tarybos Valdymo ir bendruomenių plėtojimo komiteto pirmininkė Rasa Šnapštienė.

Kaip veiks programa?

Programą „Iniciatyvos Kaunui“ sudaro šešios sritys – bendrosios gyventojų kultūros ugdymas, miesto įvaizdžio stiprinimas, visuomenės sveikatos stiprinimas, NVO ir miesto bendruomenės įgalinimas, socialinių paslaugų plėtra ir kūno kultūros bei sporto plėtojimas.

Pirmiausia bus skelbiami kvietimai organizacijoms siūlyti iniciatyvas ir teikti projektus. Vėliau seks administracinis vertinimas – tai patikrinimas, ar paraiška teisingai užpildyta ir atitinka, o toliau – ekspertų kompleksinis vertinimas pagal prioritetines sritis.

„Tuomet komisija savivaldybės administracijos direktoriui teiks rekomendacijas dėl lėšų skyrimo projektams, kuriuos atrinko ekspertai. Labai svarbu tai, kad šiuo modeliu depolitizuosime projektų vertinimą“, – akcentavo Kauno miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas Darius Razmislevičius.

„Šiuo metu Kaune veikia daugiau nei 600 nevyriausybinių organizacijų. Šie žmonės yra arčiausiai kauniečių ir geriausiai žino miesto problemas. Neabejoju, jog kauniečiai pajus programos „Iniciatyvos Kaunui“ naudą“, – pabrėžė Kauno savivaldybės nevyriausybinių organizacijų tarybos pirmininkė Ona Balžekienė.

Naujas požiūris

Pasak Kauno jaunimo reikalų tarybos pirmininko pavaduotojos Monikos Simaškaitės, NVO jau seniai laukė, kuomet pasikeis projektų teikimo sistema ir požiūris į nevyriausybines organizacijas. Dabar iniciatyvios ir idėjų kupinos organizacijos galės įgyvendinti daugiau projektų. Šiemet jų gali būti daugiau nei šimtas.

„Programa tikrai įdomi, demokratiška. Tai NVO ir miesto bendruomenes įgalinanti programa. Taip pat svarbu, jog ši programa minimaliai biurokratiška bei depolitizuota. Viešosios konsultacijos taip pat didelis pliusas. Savivaldybės administracija ir projektų vykdytojai turi būti vienodai suinteresuoti projektų sėkme. Kalbant apie šią programą, Kaunas tikrai atrodo novatoriškas. Neteko girdėti, kad kitos šalies savivaldybės darytų kažką panašaus“, – apie naująją programą kalbėjo politologas Algis Krupavičius.

Bendras programos biudžetas šiemet sudaro 3,6  mln. eurų. Tai 25 procentais daugiau nei praėjusiais metais. Šiemet ketinama įgyvendinti daugiau nei šimtą projektų.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content