Kauniečiams – galimybė susipažinti su didžiojo hadronų greitintuvo veikimo principais

Mokslas ir inovacijos sparčiu žingsniu žengia į Kauną. Ketvirtadienį Kauno technologijos universiteto „Santakos“ slėnyje atidaryta Šveicarijoje įsikūrusios didžiausios pasaulyje dalelių fizikos laboratorijos CERN paroda.

„Šiandien ta diena, kai galime pagrįstai didžiuotis mokslų ir technologijų pažanga neaplenkiat Lietuvos valstybės ir Kauno. Tai rodo, kad žengiame koja kojon su kitomis pasaulio valstybėmis. Sveikinu Kauno technologijos universitetą, kuris stiprina savo pozicijas ir žingsnis po žingsnio tampa centru, kuris pas save suburia tokias organizacijas, įvykius ir renginius“, – laboratorijos atidarymo metu kalbėjo Kauno vicemeras, liberalų sąjūdžio atstovas Simonas Kairys.

„Lietuva ir CERN bendradarbiauja pakankamai ilgai ir pastaraisiais metais mūsų bendradarbiavimas ypač suaktyvėjo. Šios dienos paroda – tai mūsų bendradarbiavimo simbolinis vaisius“, – teigė švietimo ir mokslo viceministrė Svetlana Kauzonienė.

„Šis renginys yra neeilinis dėl daugumos dalykų. Dėl to, kad Kaune turime vieną iš CERN eksponatų ir galėsime pasižiūrėti, kaip atrodo fizika populiariai. Šis įrenginys yra ir tam, kad matytume ir jaustume, kad Kaunas kartu su mokslo ir inovacijų centru, universitetais nori parodyti tai, kas yra svarbiausia“, – sakė KTU mokslo prorektorė Asta Pundzienė.

CERN pristato atliekamus mokslo eksperimentus, supažindinančius su visatos bei subatominio pasaulio paslaptimis. Parodos ekspoziciją sudaro dvi dalys – tai plakatų paroda „CERN in Images“ ir interaktyvi instaliacija „Interactive LHC Tunnel“, demonstruojanti didžiojo hadronų greitintuvo (angl. Large Hadron Collider, LHC) eksperimentų veikimą ir kartu pristatanti didžiausią pasaulyje mokslo eksperimentą fizikos srityje.

Po  parodos atidarymo KTU „Santakos“ slėnyje vyko mokslo populiarinimo veiklų konferencija, kurios metu Kauno miesto savivaldybės atstovė Aistė Lukaševičiūtė pristatė Kaune planuojamą statyti Nacionalinį mokslo ir inovacijų centrą.

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content