Varšuvoje veikiančio mokslo centro vadovai sutiko padėti kauniečiams

Milijonas lankytojų per metus, daugiau nei pusė tūkstančio darbuotojų, sėkminga verslo ir viešojo sektoriaus partnerystė – tai faktai apie Varšuvoje įsikūrusį Koperniko mokslo centrą, kurio vadovai padės kauniečiams kuriant Nemuno saloje iškilsiančio nacionalinio mokslo ir inovacijų centro koncepciją.

Prieš šešerius metus Lenkijoje duris atvėręs vienas moderniausių Europos mokslo centrų šiandien turi kuo pasigirti – per metus 15 tūkst. kv. metrų ploto įstaigą aplanko maždaug milijonas lankytojų.

Sutarė bendradarbiauti

Kaune planuojamo mokslo populiarinimo centro koncepciją ruošiantys specialistai vizito Lenkijoje pasiekė susitarimą su Koperniko mokslo centro direktoriumi, buvusiu Europos mokslo centrų ir muziejų asociacijos vadovu Robertu Firmhoferiu.

„Koperniko mokslo centro vadovas sutiko būti mūsų konsultantu ir tapti Kauno mokslo centro patarėjų tarybos nariu. Įprasta, jog tokio pobūdžio įstaigos visoje Europoje bendradarbiauja, keičiasi ekspozicijomis ir ieško būdų, kaip populiarinti mokslą“, – sakė Kauno mero patarėjas prof. Dainius Pavalkis.

„Sieksime, jog mokslo centras Kaune atliktų savo funkciją ir būtų patrauklus ne tik kauniečiams, lietuviams, bet ir svečiams iš svetur. Vieta, kurią esame parinkę, yra unikali ir turime galimybę plėstis. Tuo tarpu Koperniko mokslo centras yra labai stipriai „suspaustas“ miesto. Mūsų tikslas pastatyti savitą ir tik mums būdingą mokslo centrą“, – teigė architektas prof. Jonas Audėjaitis.

Pasisėmė patirties

„Koperniko centre dirba apie 250 nuolatinių darbuotojų, kurie ruošia mokslines programas, gamybos laboratorijoje kuria eksponatus. Dar maždaug du šimtai darbuotojų dirba salės gidais, animatoriais ir pan. Kalbant apie lankytojų srautus, tai didžiąją dalį sudaro jauno amžiaus žmonės. Visa tai, ką sužinojome, padės kuriant Kauno mokslo centro koncepciją“ , – teigė Kauno mero pavaduotojas Povilas Mačiulis.

Varšuvos mokslo centre laikinos ekspozicijos keičiamos kartą į devynis mėnesius, o pastovi ekspozicija atnaujinama vieną kartą per trejus metus.

„Matydami, kaip kiti mokslo populiarinimo centrai organizuoja savo darbą, kurdami savąjį darysime mažiau klaidų“, – pabrėžė J. Audėjaitis.

Atidarymas – 2018 metais

Planuojama, jog Kauno Nemuno saloje nacionalinis mokslo ir inovacijų centras bus atidarytas 2018 metais. Šiuo metu vyksta parengiamieji architektūrinio konkurso darbai.

Mokslo populiarinimo centre ketinama įrengti fizikos, chemijos, biologijos, mechatronikos laboratorijas. Mokslo pramogų erdvėje būtų galima susipažinti su inovacijomis, naujausiais mokslo pasiekimais. Mokslo centro Kaune statybos bus finansuojamos Europos Sąjungos, valstybės ir miesto biudžeto lėšomis.

 

Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content