Istorikas J. Vaičenonis: Kauno laukia šviesi ateitis

Vytauto Didžiojo universitete (VDU) dirbančio Istorijos katedros profesoriaus Jono Vaičenonio nuomone, gražiausias vaizdas Lietuvoje atsiveria Kaune, Nemuno ir Neries Santakoje. Tačiau tai – anaiptol ne vienintelė priežastis, kodėl profesorius neiškeistų Kauno į jokį kitą miestą. Pateikiame pokalbį su J. Vaičenoniu – apie Kauną, kauniečius ir jų laukiančius iššūkius.

Gimėte, augote ir šiuo metu gyvenate Kaune. Ką Jums reiškia Kaunas? – paklausėme p. Vaičenonio.

Kaune aš gimiau ir užaugau. Meilė gimtajam miestui formuoja tą prisirišimą. Niekada nepagalvojau, kad galėčiau persikelti gyventi kažkur kitur. Kaunas man visada buvo, yra ir liks pagrindinis miestas, į kurį atsikėlė mano seneliai, užaugo mano tėvai ir kuriame gyvenu aš bei mano šeima.

Dirbate VDU ir kasdien matote jaunąją kartą. Kaip ją galėtumėte apibūdinti?

Matau naują, visiškai kitokią kartą. Ir mane labai džiugina, kad šioje kartoje yra išties puikių asmenybių, kurios pakeis mus. Žiūrint į istorikų dirbtuves, matau bent keliolika žmonių, kurie yra ambicingi, jauni, turintys tikslų. Kita vertus, tai yra žmonės, turintys tą sveiką patriotizmo jausmą, meilę Lietuvai ir meilę Kaunui. Matydamas tokius žmones, didžiuojuosi, kad su jais galiu dirbti.

Kur Kaune yra Jūsų širdžiai mieliausios vietos, kurias norėtumėte parodyti ir svečiui?

Pirmiausia parodyčiau Nemuno ir Neries upių santaką. Esu krepšinio fanas, tad parodyčiau Ąžuolyną ir Kauno sporto halę, kuri yra unikali. Šiame kontekste galima išskirti panoraminius vaizdus, kurių Kaunas turi nemažai. Kaip mūsų valstybės atgimimo simbolį išskirčiau Prisikėlimo bažnyčią, kurios nebuvo spėta užbaigti statyti Nepriklausomoje Lietuvoje.

Jei lygintume su kitais Lietuvos ar kitų valstybių miestais, kuo Kaunas išsiskiria?

Kiekvienas miestas turi tam tikrų savitų dalykų. Kaunas yra upių santakoje ir šia prasme yra unikalioje geografinėje vietoje. Kita vertus, esame jaunimo miestas ir universitetinis miestas. Toks kompaktiškas senamiestis, miesto jaunatviškumas bei modernizmo architektūra išskiria Kauną iš kitų. Ir būtent šie dalykai reprezentuoja miestą.

Kokie šiuo metu svarbiausi darbai laukia Kauno miesto?

Pirmiausia turėtų būti susitvarkyta miesto infrastruktūra. Šiuo metu tie tvarkymo darbai vyksta pakankamai intensyviai. Matome, kaip gerėja gatvių kokybė, statomi ir renovuojami mūsų tiltai. Kita vertus, dėmesio turėtų sulaukti ir istorinė miesto dalis – t.y. senamiestis. Reikėtų sutvarkyti Rotušės aikštės prieigas, į ją vedančias gatves, nes tai yra mūsų veidas, kuris pristatomas turistui. Sekantis žingsnis – atsigręžimas į upes. Upės kol kas lieka neišnaudotos kaip gyvybės arterijos ir šioje vietoje aš pasigendu laisvalaikio zonų. Upės yra labai svarbus mūsų tapatumo elementas.

Ko palinkėtumėte kauniečiams ?

Kauniečiai yra optimistai. Mes turėtume neprarasti savo tapatumo, jį išsaugoti ir puoselėti, nes tai yra mūsų gyvenimo dalis. Būkime tvirti ir nepraraskime to, ką turime. Kauno laukia šviesi ateitis.

 

Viešųjų ryšių poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content