Kariškiai Kaune šią savaitę surengs pratybas

Šią savaitę, rugsėjo 14–18 dienomis, Kauno mieste, Gaižiūnų poligone ir Rukloje vyks Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ organizuojamos lauko taktinės pratybos „Sąveika 2015 II“. Kaune kariškiai treniruosis nuo trečiadienio iki penktadienio.

Jų metu bus patikrintas „Geležinio Vilko“ bei Ruklos įgulos karinių vienetų gebėjimas vykdyti tarpusavio sąveikos planuose numatytus veiksmus įvedus aukštesnį nei įprastinis budrumo lygį, bus vykdomas Mechanizuotosios pėstininkų brigados ,,Geležinis Vilkas“ vienetų štabų persidislokavimas iš nuolatinės dislokacijos vietos į galimą susitelkimo ir operacijų rajonus, bus treniruojami batalionų štabai bei „Geležinio Vilko“ kuopų valdymo grupės tobulins operacijų valdymą apgyvendintoje vietovėje.

Pratybų I etape dalyvaus apie 1800, o II etape apie 400 karių iš Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ ir kitų Lietuvos kariuomenės vienetų.

„Šių pratybų pagrindinis tikslas yra patikrinti Ruklos įgulos vienetų gebėjimą vykdyti tarpusavio sąveikos planuose numatytus veiksmus ir treniruoti Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ batalionų vadus, jų štabus, kuopų valdymo grupes planuoti, pasiruošti ir vykdyti gynybos operacijas apgyvendintoje teritorijoje tam, kad būtų galima identifikuoti galimas problemas ir nustatyti būtinas priemones trūkumams pašalinti, šitaip geriau pasirengiant Tėvynės gynybai“, – apie artėjančias pratybas pasakojo MPB „Geležinis Vilkas“ vadas pulkininkas Raimundas Vaikšnoras.

Civilių gyventojų dėmesiui  

Pratybų organizatoriai atkreipia civilių gyventojų dėmesį, kad rugsėjo 14–16 dienomis Ruklos miestelyje ir Gaižiūnų poligone vyks taktinių lauko pratybų I etapas, kurio metu bus naudojami imitaciniai šaudmenys ir kitos pirotechninės priemonės. Rugsėjo 16–18 dienomis Kauno mieste vyks II etapas, kurių metu bus skleidžiamos lauko taktinės vadavietės, vyks vietovės žvalgyba Kauno mieste ir jo prieigose. Gatvėmis važinės šarvuočiai M113 (šarvuočių vikšrai yra su guminėmis pagalvėlėmis, pritaikytomis važiuoti asfaltuota danga), skirtingi kariniai visureigiai ir sunkvežimiai. Šiame etape imitaciniai šaudmenys ir kitos pirotechninės priemonės nebus naudojamos.

Prie mokymo įstaigų, įvairių miesto institucijų miestelėnams bus galimybė susipažinti su karių turima ginkluote ir technika, bei štabų vykdoma veikla lauko sąlygomis.

Kauno mieste pratybos vyks rugsėjo 16–18 dienomis, kurių metu pagrindiniai uždaviniai bus treniruoti batalionų štabus, kuopų valdymo grupes valdyti operacijas apgyvendintoje vietovėje ir reprezentuoti Lietuvos kariuomenę bei Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Kauno miesto gyventojams.

Vienetų štabai ir kuopų valdymo grupės pratybų metu vykdys savo veiklą Kaune ir Kauno priemiesčiuose š. m. rugsėjo 16–18 dienomis (S. Dariaus ir S. Girėno Sporto centras (Perkūno al. 5), Panemunės paplūdimys, Šv. Mato gimnazija (Vaidoto g. 11), Kauno gatvių apšvietimas (Ringuvos g. 59), III Kauno fortas (Karkazai), Šv. Pranciškaus gimnazija (Bitininkų g. 31), S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo teritorija, Aleksandro Stulginskio universitetas (Ringaudai), Gorgio Dobkevičiaus vidurinė mokykla (V. Čepinskio g. 7), aikštelė Lampėdžiuose, Vilijampolės rajono II pakėlimo siurblinė (Apuolės g. 7), Vinco Kudirkos vidurinė mokykla (Trakų g. 39), KOP AB II SAR postas (Europos prospektas 29).

Kariai prašo vietos gyventojų būti atidiems ir paisyti apribojimų pratybų vietose. Taip pat informuojame, kad rugsėjo 16 d. ir rugsėjo 18 d. maršrutu Rukla–Kaunas–Rukla važiuos karinių transporto priemonių kolona iš  Mechanizuotosios pėstininkų brigados ,,Geležinis Vilkas“ir jos padalinių. Pasibaigus pratyboms, kariai tuo pačiu maršrutu grįš į nuolatinę dislokacijos vietą Rukloje.

Pratybų dalyviai

Šiose pratybose budrumo lygių treniruotes ir kitas numatytas užduotis vykdys MPB „Geležinis Vilkas“ vadovybė, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio ir Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotieji pėstininkų batalionai, Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalionas, Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ pavaldžios Logistikos, Štabo, Ryšių ir Žvalgybos kuopos. Sąveikos treniruotes taip pat atliks ir kiti Ruklos įgulos kariniai vienetai.

Kaip ir kiekvienų mokymų metu, šių pratybų metu Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ talkins kiti Sausumos pajėgų ir Karinių oro pajėgų vienetai (Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai, Karo policijos, Karo medicinos tarnybos bei Oro gynybos bataliono kariai.)

Pratybų eiga ir užduotys

Lauko taktinės pratybos „Sąveika 2015 II“ vyks keliais etapais. Rugsėjo 14–16 dienomis kariai gerins tarpusavio veiksmų koordinavimą, atlikdami budrumo lygių treniruotes nuolatinėse dislokacijos vietose, planuos karines užduotis ir ruošis jas vykdyti. Vienetai treniruosis vykdyti taktinius persidislokavimo veiksmus į numatytus susitelkimo rajonus Gaižiūnų poligone (Rukloje, Jonavos r.).

Rugsėjo 16–18 dienomis veiksmas persikels į Kauno miestą ir jo prieigas, bus skelbiamas brigados operacinis įsakymas Kauno miesto gynybai, po kurio vienetai vykdys operacijas Kauno mieste, vyks vietovės žvalgyba, o po jų vyks vienetų štabų ir kuopų valdymo grupių perdislokavimas iš Gaižiūnų poligono į Kauno miestą ir jo prieigas.

Padaliniai, persidislokavę į Kauną, tobulins vadovavimo ir kontrolės procedūras, atliks tarpusavio veiksmų koordinavimą, treniruosis užtikrinti vadaviečių funkcionalumą, vykdys operacijų planavimus, priiminės taktinius sprendimus, vykdys kitas karines užduotis, bendradarbiaus su civiliais gyventojais.

Viešųjų ryšių poskyrio informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content