Trisdešimčiai talentingų Europos dizainerių – svarbi Kauno miesto užduotis

Nidos meno kolonijoje nuo praeito šeštadienio dirbantys jaunieji Europos dizaineriai iš Kauno miesto savivaldybės ir bendrovės „Elinta“ gavo sudėtingą, bet visam Kaunui svarbią užduotį – sukurti modernaus ir miesto poreikius išpildančio viešojo transporto, kuris kursuotų Laisvės alėjoje, viziją.

Praėjusią vasarą buvo galutinai atsisakyta ankstesnės idėjos Laisvės alėjoje paleisti važinėti bėginę transporto priemonę, nes bėgių įrengimas būtų pernelyg brangus ir neparankus tiek dviratininkams, tiek pėstiesiems. Pasak specialistų, moderni transporto priemonė privalo atitikti šiandieninius socialinius poreikius ir pretenduoja tapti vienu iš miesto tapatumo segmentų.

Ieškojo sąsajų su tapatybe

Pirmosiose darbo sesijose jaunieji dizaineriai aktyviai ieškojo sąsajų su Kauno miesto praeitimi, tapatybe, svarbiais miesto ženklais, tokiais kaip Ąžuolynas ir upių santaka. Paliestos visos svarbiausios amžiaus ir socialinės grupės, dalyvių paprašyta atsižvelgti į visas įmanomas aplinkybes, kurios leistų šią transporto priemonę priimti kaip savitumą.

„Tai daugiau nei traukinys. Žmonės turi ne tik matyti, jie turi pajausti šitą transportą visomis juslėmis, girdėti, liesti, užuosti. Tai turi būti skirta visiems miestiečiams. Ši transporto priemonė gali supaprastinti gyvenimą, jeigu mes jį priimsime kaip tam tikrą privilegiją, palengvinančią gyvenimą“, – savo mintis dėstė vienas iš projekto lyderių Andrea Busato.

Kitą užsakymą dirbtuvių dalyviams pateikė bendrovė „Litspin“ iš „Ege Carpets“ įmonių grupės. Jos užsakymu jaunieji dizaineriai kuria kilimų paternas baltiškais motyvais. VDA Kauno fakulteto Dizaino katedros dėstytojai Saulius Jarašius ir Andrejus Repovas planuoja, kad sėkmingiausi „Ege Carpets“ kilimų pavyzdžiai bus pagal specialų užsakymą pagaminti Danijoje ir kolekcija pirmiausia bus pristatyta šiemet dešimtą kartą vykstančiame šiuolaikinio meno festivalyje „Kauno bienalė“, kur savo kūrinius pristatys daugiau nei 80 menininkų.

Dirba su garsiais prekių ženklais

Praėjusį šeštadienį Nidos meno kolonijoje startavusios dirbtuvės „NewIDeA-2015 / 3C“ truks iki šios savaitės pabaigoje. Pasak dirbtuves organizuojančios Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto dekano Jono Audėjaičio, Nidoje šiuo metu dirba talentingiausi Europos jaunieji dizaineriai.

Dizaino dirbtuvėse trys tarptautinės jaunimo kūrybinės grupės iš Italijos tyrimų instituto „Scuola Italiana Design- PST Galileo”, Gdansko meno akademijos, Austrijos EUREGIO HTBLVA mokyklos ir VDA Kauno fakulteto, vadovaujamos profesionalių dizainerių, generuoja idėjas pagal verslo įmonių užsakymus. Italų dizaino mokykla „Scuola Italiana Design- PST Galileo” yra ilgametis VDA Kauno fakulteto partneris.

Dizaino ir grafinio dizaino programų studentai iš Kauno kasmet kviečiami į šios mokyklos organizuojamas intensyvias dizaino kūrybines dirbtuves Italijoje ir Kroatijoje. Mokyklos sėkmė dirbant su verslo atstovais yra  SID kūrybinis metodas, kurio esmė aukštas kūrybiškumo lygis ir greitis vienoje dermėje. Ši mokykla nuolat dirba su Fila, Ferrero, Electrolux, Alfa Romeo, DeLonghi, Chicco ir kitais visame pasaulyje žinomais prekiniais ženklais.

Dizaino kūrybinės dirbtuvės „New idea 2015/3C finansuotos remiant Europos Komisijai pagal programą „Erasmus+”. Kauniečių dalyvavimą šiame projekte taip pat globoja Kauno miesto savivaldybė.

Viešųjų ryšių poskyrio informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content