1791 m. gegužės 3 – osios abiejų tautų, Lenkijos – Lietuvos, Konstitucijos 225 – ųjų metinių minėjimas

Savaitgalį VDU Kauno botanikos sode Dvaro rūmuose vyko Abiejų tautų, Lenkijos ir Lietuvos, 1791 m. gegužės 3 d. konstitucijos 225-metinių paminėjimas. Tai pati seniausia Europoje ir antra pasaulyje Konstitucija. Renginio metu apie jos reikšmę Lietuvos ir Lenkijos valstybei buvo pristatyti trys pranešimai.

Lietuvos istorijos instituto dr. doc. Ramunė Šmigelskytė – Stukienė savo pranešime pabrėžė kokia pažangi buvo gegužės 3 d. konstitucija, apribojusi bajorų teises, bet suteikusi daug daugiau teisių valstiečiams.

Svečias iš Varšuvos Jacek Jaworski pažymėjo valstiečių dalgininkų didelį indelį kovose su priešais. Gegužės 3 d. konstitucija pripažino, kad ginti tėvynę prigimtinė teisė ne tik bajorų, bet ir valstiečių.

Prof. Valdas Rakutis moderavo konferenciją ir apibendrino gegužės 3 d. konstitucijos reikšmę, apgailestaudamas, kad Lietuvoje mažai didžiuojamės ir minime šios pirmosios Europoje unijos labai pažangią konstituciją.

Konferencijos metu koncertavo ir to laikotarpio dvasią įkvėpė VDU muzikos akademijos prof. Sabijos Martinaitytės studentai Jurgis Jarašius ir Martynas Žukauskas, akompanavo doc. Audronė Eitmanavičiūtė.

Svečio iš Lenkijos politologo Jaceko Jaworski hobis karinės kepurės, taigi visi susirinkusieji į renginį galėjo apžiūrėti parodą iš asmeninės Jaceko Jaworskio kolekcijos.

Fotomenininkas Rimantas Žiemys pristatė parodą „Lietuviškos Užnemunės savanoriai 1807- 1812 m.“.

Pirmą kartą buvo pristatytos karinės uniformos, kurias dėvėjo Aleksoto bendruomenės centro nariai. Uniformas autentiškai atkūrė ir pasiuvo dizainerė Daina Rimkevičienė. Tai 1807 m. 4 lietuviško pulko voltižieriai, tarnavę tuometinėje Prūsijos žemėje Varšuvos kunigaikštystėje.

Renginio sumanytojas istorikas Algimantas Daugirdas parengė tuometinių karių priesaiką ir renginio metu Užnemunės 1807- 1812 m. savanoriai prisiekė pagal šią priesaiką.

Laipsnio suteikimo diplomas

Prisiekusius savanorius, šūviais iš patrankos pasveikino Karybos paveldo klubo Kauno pavieto laisvieji šauliai (Komendantas Vaidotas Valavičius).

Renginys paskatino domėtis savo šalies, savo miesto ir Aleksoto labai garbinga praeitimi.

Aleksoto seniūnijos informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content