SKANDINAVIJOS DIENOS KAUNE 2021

2021 m. gegužės 10–16 d.

 

Paroda „Smurtui – ne!“

Gegužės 1020 d.

Astrid Lindgren citatos apie vaikystę ir švedų iliustratorės Stinos Wirsen piešiniai.  Parodos organizatoriai – Švedijos institutas ir Švedijos ambasada. Ekspozicijos vieta – PC „Akropolis“ Kaune  III aukštas

Astrid Lindgren – viena iš žymiausių ir populiariausių Švedijos rašytojų. Visame pasaulyje iki šiol vadovaujamasi įkvepiančia jos vizija, kad vaikai turi augti pasitikintys savimi, laimingi, apsaugoti nuo smurto, kad reikia gerbti jų orumą, palaikyti juos siekiant svajonių. Ši paroda – tai citatos iš Astrid Lindgren garsiosios kalbos „Smurtui – ne!“, kurią ji pirmą kartą pasakė 1978 m. Frankfurte, kai jai buvo įteikta Vokietijos knygų leidėjų Taikos premija. Ši jos kalba tapo Vaiko teisių konvencijos vizija, kurioje pabrėžiama vaikų teisė gyventi be smurto.

 

Vaikų piešinių paroda „Mumiai troliai“

Gegužės 10–30 d.

Parodos suorganizatoriai – Kauno pedagogų kvalifikacijos centras. Ekspozicijos – PC „Akropolis“ Kaune II aukštas

Kauno miesto ikimokyklinių ugdymo įstaigų vaikų kūrybinių darbų konkurso „Troliai Mumiai“ darbų ekspozicija, kurios tikslas plėsti ikimokyklinio ugdymo įstaigų vaikų žinias apie Skandinavijos šalis ir meninėmis priemonėmis pavaizduoti personažus „Trolius Mumius“.

 

„It’s Kaunastic“ pasivaikščiojimo maršrutas „Skandinaviška popietė“

Gegužės 10–16 d.

Kviečiame iš naujo atrasti Skandinaviją savo mieste, pakeliauti skandinavų pėdsakais, o nužingsniavus bent dalį maršruto, išgerti puodelį stiprios kavos, be kurios neįsivaizduojama dažno suomio, švedo ir kauniečio diena. Nuorodą į maršrutą rasite čia

Skandinavijos dienų metu, keliaujančius maršrutu kava vaišina Kaunas. Tereikia užeiti į Kaunas IN turizmo informacijos centrą (Rotušės a. 15), gauti atributą, o su juo keliauti gerti kavos. Į šį maršrutą kviečiame leistis su žingsnių programėle „#walk15“.

Šį pasivaikščiojimo planą sukurti įkvėpė Suomijai priklausiusiame Vyborge gimęs rašytojas modernistas Henris Parlandas (1908-1930). Jis nuo 21-erių gyveno ir kūrė Laikinojoje Lietuvos sostinėje – Kaune. Dirbdamas Švedijos atstovybėje ir siausdamas bohemiškuose ratuose, parengė eilėraščių rinkinį „Pavasaris Kaune“.

 

Virtualus protmūšis lietuvių kalba „Ar daug žinai apie Šiaurės šalis?“

Gegužės 10–16 d.

Šiaurės šalių ministrų tarybos parengtas mokiniams ir studentams skirtas žaidimas, kurio nuorodą rasite čia. 

Viktoriną sudaro daugiau kaip 300 profesionaliai parengtų klausimų apie Šiaurės šalis. Žaidimą vienu metu gali žaisti vienas ar keli vartotojai bet kuriuo metu.

 

Virtualus susitikimas su knygos „LAGOM: švedų harmoningo ir laimingo gyvenimo menas“ autore Niki Brantmark

Gegužės 10 d. 18 val.

Susitikimo nuorodą rasite čia. 

Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka ir Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje kviečia į virtualų susitikimą su švedų tinklaraštininke Niki Brantmark. Pokalbio moderatorė – Kotryna Žukauskaitė.  

Juk būtų nuostabu, jei skubančiame ir chaotiškame šiandienos pasaulyje pavyktų sulėtinti tempą ir džiaugtis gyvenimu, kuriame mažiau streso ir įtampos, daugiau laiko mėgstamiems dalykams bei užsiėmimams?

„Lagom“ – „nei per daug, nei per mažai“, „pats tas“ – švedų filosofija, reiškianti pusiausvyrą, kuri tinka būtent jums. Gyvendama Švedijoje, šalyje, kuri pagal „Pasaulio laimės indekso“ vertinimus tvirtai laikosi pirmajame dešimtuke, Niki Brantmark pateiks smagių patarimų ir įvardija didelių pastangų nereikalaujančius veiksmus, kurie į kasdienį gyvenimą įneša subtilių pokyčių, moko rasti laiko tam, kas – svarbiausia, ir tapti laimingesniems.

Renginys finansuojamas Šiaurės ministrų tarybos ir Nordplus.

 

Skandinavijos šalių autorių knygų apžvalgos

Gegužės 11 ir 13 d.

Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos interneto svetainėje, kurios nuorodą rasite čia bus skelbiamos Skandinavijos šalių autorių knygų apžvalgos.

 

Virtualus forumas Mokykla be patyčių. Skandinavijos šalių ir Kauno miesto mokyklų vertinga patirtis

Gegužės 11 d. 13 val.

Forumas skirtas susipažindinti su Skandinavijos šalių patirtimi kovojant prieš patyčias mokyklose. Pranešimai skaitomi lietuvių kalba (su vertimu iš anglų k.). Forumo moderatorius – žurnalistas, laidos „Labas rytas, Lietuva“ vedėjas Ignas Krupavičius.

Pranešėjai: Turku universiteto atstovė Suomijos valstybinės kovos su patyčiomis programą „KiVa“ kuratorė – Anna Murgo; Vestfold-Telemark apskrities ombudsmenė Kaja Vintervold Asmyhr; VšĮ „Vaikų linijos“ „Friends“ programos kuratorė Eglė Tamulionytė.

Taip pat 3 Kauno miesto ugdymo įstaigos pristatys savo patirtis kovojant prieš patyčias mūsų mieste.

Programą ir registraciją rasite čia. 

 

Animacinio filmas „Nevykėlis Tarzanas“ peržiūra

Gegužės 11–30 d.

Tai animacinis filmas visai šeimai, apie berniuką, patiriantį patyčias mokykloje. Vėliau jis įgyja super galių ir gali pamokyti savo skriaudėjus.

Režisierius: Michael Hegner, Danija, 2012 m., trukmė – 80 min. Įgarsinta lietuviškai.

Filmo nuorodą rasite čia.  Slaptažodis – DanijosAmbasada .

Virtualus forumas „Tvarūs miestai. Šiaurės šalių patirtis“

Gegužės 12 d. 13 val.

Forumas skirtas pasidalinti patirtimis apie Skandinavijos miestų vykdomus projektus, pasiektus rezultatus ir iššūkius, su kuriais jie susiduria tvarumo srityje. Forumas organizuojamas kartu su Šiaurės ministrų tarybos biuru Lietuvoje, KTU. Pranešimų moderatorius – KTU socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto dekanas, docentas Ainius Lašas.

Pranešėjai: Vekšio (Švedija) miesto meras Bo Frank, Linčiopingo (Švedija) vyr. aplinkosaugos pareigūnas Nicklas Also, Tamperės (Suomija) atstovas (bus patikslinta), Rovaniemi miesto (Suomija) atstovė Anne Luiro, Švedijos organizacijos „Global Challenge“ atstovė Tove Julin.

Tvarumas – vienas  svarbiausių šiuolaikinio miesto rodiklių, kuris apima įvairias sritis: ekologiją ir švarą, infrastruktūros plėtrą ir patogumą gyventi, darnų judumą ir sveiką gyvenseną, o taip pat ir socialinių santykių pamatinių vertybių puoselėjimą – atskirties mažinimą bei lygybės skatinimą.

Programą rasite čia.

Forumo transliacijos nuoroda čia.

Renginys vyks anglų kalba. Renginio vertimo į lietuvių kalbą transliaciją galėsite stebėti čia.

 

Filmo Forest Giant“ („Miško milžinas“) peržiūra. 2020 m. drama

Gegužės 13 d. 20 val.

Filmo herojus Pasi grįžta į savo vaikystės miestą, kuris jam paskirta užduotis atleisti dalį darbuotojų iš  miškininkystės srityje dirbančios gamyklos. Pasi turi gražią žmoną, jie laukiasi kūdikio, tad jis mato šį paskyrimą kaip galimybę pakilti karjeros laiptais. Atvykęs į miestą, susitinka vaikystės draugus, dirbančius toje gamykloje. Pasi susiduria su dvejonėmis – jam liepta pasirūpinti pirmiausia dideliu įmonės pelnu, o ne ten dirbančiais žmonėmis.

Režisierius: Ville Jankeri.

Vaidina: Jussi Vatanen, Sara Soulié, Hannes Suominen, Anu Sinisalo, Philip Zanden, Tommi Korpela.

Filmas rodamas suomių kalba su angliškais subtitrais. Nuoroda bus pateikta likus 3 dienomis iki peržiūros ir bus aktyvi gegužės 13 d. 20–24 val. laiku. Filmo nuorodos ieškokite Kino centro Romuva www.kcromuva.lt puslapyje bei FB puslapyje.

 

Bendradarbiavimo pamoka „Skandinaviška kelionė liekant namuose“ (rekomenduojama 7-8 kl.)

Gegužės 14 d. 13.40 val.

Pamoką veda – geografijos ir istorijos mokytojas G. Grėsius. Dalyviai –  bendrojo ugdymo mokytojai ir mokiniai.

Būtina išankstinė registracija iki gegužės 12 d. čia.

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content