Būtina žinoti: kaip saugotis nuo virusų ir ką daryti pajutus pirmuosius simptomus

Padidėjusi virusų grėsmė šiomis dienomis ir vis naujai konstatuojami koronaviruso atvejai mūsų mieste bei visoje šalyje – rimtas signalas, raginantis imtis papildomų prevencijos priemonių. Kauno miesto savivaldybė informuoja gyventojus, kaip elgtis pajutus galimus ligos simptomus ir primena apie pagrindines priemones siekiant nuo jų apsisaugoti.

1. Uoliai laikytis higienos reikalavimų:
– ypač dažnai ir kruopščiai plauti rankas šiltu vandeniu ir muilu (apie 40–60 sek.), trinti jas dezinfekantu;
– nesiliesti rankomis prie veido;
– bent kartą per valandą reguliariai vėdinti patalpas;
– drėgnuoju būdu valyti baldus ir kitus kietuosius paviršius, papildomai dezinfekuoti durų rankenas;
– vengti artimo kontakto su žmonėmis, galinčiais nešioti virusą.

2. Vengti masinių susibūrimo vietų, ypač uždarose patalpose – koncertų, sporto varžybų ir kitų renginių, prekybos centrų, viešojo maitinimo įstaigų.

3. Atsisakyti turistinių, poilsinių kelionių, komandiruočių ir kitų išvykų į svečias šalis.

4. Į asmens sveikatos priežiūros įstaigas vykti tik esant skubiam poreikiui ar neišvengiamai būtinybei, o savivaldybės administracijos, seniūnijų ir kitų įstaigų teikiamas viešąsias paslaugas tvarkyti nuotoliniu būdu, elektroninėmis priemonėmis – telefonu ar internetu:
– el. paštu [email protected]
– nemokamu informacijos telefonu 8 800 20000
– internete epaslaugos.kaunas.lt
– paštu Laisvės al. 96, Kaunas

5. Gyvai bendraujant su kitais žmonėmis, patariama laikytis saugaus bent 2 metrų atstumo (tokia distancija laikoma saugia bendraujant iki 15minučių). Venkite rankų paspaudimų, apsikabinimų ir kitokio artimo kontakto.

6. Vietoje viešojo transporto, esant galimybei, rinktis nuosavą automobilį arba daugiau keliauti pėsčiomis.

7. Nebuvus rizikingomis laikomose šalyse, kuriose nustatyti COVID-19 atvejai, neturėjus kontakto su ten pabuvojusiais, tačiau pajautus peršalimo požymius, panašius į gripo – skambinti savo šeimos gydytojui (jokiu būdu iškart neiti), kad būtų išduotas nedarbingumas dėl įtariamo gripo.

8. Esant rizikos grupėje ir pasireiškus karščiavimui su bent vienu iš simptomų – kosulys, gerklės skausmas, apsunkintas kvėpavimas – nedelsiant skambinti Koronos karštąja linija 1808.

9. Saviizoliacija ir karantinas. Norint efektyviai suvaldyti galimų susirgimų riziką, iš koronaviruso paliestų šalių grįžę kauniečiai raginami 14 dienų likti namuose ir neleisti vaikų į mokyklas bei darželius. Saviizoliacija – pagrindinė priemonė, padėsianti stabdyti koronaviruso plitimą.

10. Ypač svarbu į šias visuomenės sveikatos specialistų bei medikų rekomendacijas nežiūrėti pro pirštus, bet stengtis uoliai jų laikytis, paisyti visų oficialių įspėjimų bei patarimų ir visa reikiama informacija dalintis su savo aplinkos žmonėmis.
Tik adekvačiai reaguodami į situaciją, nepanikuodami ir sąmoningai elgdamiesi galime išvengti virusų plitimo ir apsaugoti save bei kitus nuo grėsmingų ligų.

Daugiau informacijos dėl koronaviruso galima teirautis Koronos karštąja linija 1808 bei elektroniniu paštu: [email protected]

Asmenys, atvykę iš rizikingomis laikomų šalių, turi kreiptis telefonu 8-5 2124098, el. paštu [email protected] arba užpildyti formą dėl nedarbingumo, kuri skelbiama internete. Jei nedarbingumas nereikalingas, rekomenduojama dirbti nuotoliniu būdu.
Tai svarbu tiek sugrįžus į Lietuvą lėktuvu, tiek ir parvykus nuosavu automobiliu ar kitu transportu!

VISA NAUJAUSIA INFORMACIJA LR Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje.

Dėmesio! Nuo kovo 13 dienos dviem savaitėms (iki kovo 27 d.) uždaromos visos Kauno mokyklos, o nuo kovo 16-osios – ir visi miesto vaikų darželiai. Atitinkamai sprendimas palies ir universitetus bei kolegijas. Atvirose erdvėse bus leidžiami tik tokie renginiai, kurių dalyvių skaičius neviršys 100 asmenų ir organizatoriai galės užtikrinti būtinas higienos priemones bei ne mažesnį nei 1 m atstumą tarp dalyvių.

Visus kauniečiams aktualius dažniausiai užduodamus klausimus galima rasti internete svarbu.kaunas.lt, o kiekvienam individualiai rūpimos informacijos galima teirautis el. paštu [email protected].

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content