Medžių būklę tvarkomose Kauno gatvėse vertins trigubos ekspertų pajėgos

Artėjantys remonto darbai A. Mickevičiaus ir V. Putvinskio gatvėse Kaune leis ištesėti kauniečiams duotą pažadą – išsaugoti visus sveikus ir gyvybingus miesto medžius. Tai užtikrins net trys aukščiausios kvalifikacijos ekspertai. Jie įvertins daugiau kaip pustrečio šimto ten augančių liepų, kaštonų ir klevų.

Vakar buvo skelbta, kad atlikti šį atsakingą darbą Kauno miesto savivaldybė viešųjų pirkimų būdu pasirinko miškotyros mokslų daktarą, A. Stulginskio universiteto Miškų ir ekologijos fakulteto lektorių Julių Bačkaitį. Teisę atlikti tokias ekspertizes Lietuvoje turi tik 24 specialistai, kurie yra įtraukti į Aplinkos ministerijos patvirtintą rekomenduojamų želdinių būklės ekspertų sąrašą.

Pasigirdus nuogąstavimams, esą vieno eksperto nuomonės gali būti per maža, nuspręsta atsižvelgti į pavienių kauniečių siūlymus ir kompetentingų specialistų komandą padidinti tris kartus. Prie J. Bačkaičio jungiasi Lietuvos dendrologų draugijos pirmininkas Arvydas Rutkauskas bei Arboristikos centro vadovas Algis Davenis. Pastarasis yra Lietuvos atstovas Europos Sąjungos arboristų taryboje.

Netrukus darbus pradėsianti jungtinė trijų ekspertų grupė apžiūrės bei įvertins A. Mickevičiaus ir V. Putvinskio gatvėse augančius medžius bei savo išvadoje pateiks ekspertinius vertinimus apie kiekvieno jų būklę. Tai nulems, kurie medžiai liks ir toliau žaliuoti, o kuriuos neišvengiamai teks pakeisti naujais kartu tvarkant ir važiuojamąją gatvių dalį bei greta nusidriekusius šaligatvius.

„Siekiame, kad nė vienam kauniečiui nekiltų jokios dingsties nuogąstauti ar abejoti ekspertų išvadomis. Jos bus maksimaliais objektyvios, o kiekvienas gyventojas, kuriam tai aktualu, galės išsamiai susipažinti ir gauti visus atsakymus į rūpimus klausimus“, – užtikrino Kauno mero patarėjas Tomas Grigalevičius.

Šiuo metu A. Mickevičiaus gatvėje auga 130 medžių, iš kurių 29 – jauni medeliai. Tuo tarpu V. Putvinskio gatvėje yra 134 medžiai (iš jų 13 – jauni). Vietoj senų ir sergančių medžių šiose gatvėse bus pasodintos 10-15 metų, iki 7 metrų aukščio „Rancho“ veislės liepos, pritaikytos augti miesto sąlygomis. Tokie medžiai spalio mėnesį bus pasodinti ir Vytauto prospekte (apie 250), Miško gatvėje (apie 120) ir kitose miesto gatvėse.

Kitą savaitę Kauno miesto savivaldybė ketina pasirašyti trišalę bendradarbiavimo sutartį su Lietuvos dendrologų draugija bei Arboristikos centru dėl klausimų, susijusių su želdynų priežiūra ir atnaujinimu.

 

Ryšių su visuomene skyriaus informacija

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content