Kauno tarpukario architektūros šedevrus įvertino Brno gyvenojai

Praėjusią savaitę įspūdingoje modernistinėje Brno viloje Stiassni (Čekijos respublika), atidaryta Kauno tarpukario architektūros paroda, kuri bus eksponuojama iki šių metų gruodžio 13 d.

Brno, garsėjančiame savo Bauhaus ir kitų modernistinės architektūros krypčių  paminklais, Kauno miestas pristatė unikalų viso Baltijos regiono mastu savo raidos laikotarpį, kai tapęs naujosios nepriklausomos Lietuvos valstybės sostine sparčiai plėtėsi, ir buvo vienu iš architektūrinio modernizmo Europoje centru.

„Laikinąja sostine tapęs Kaunas per 20-metį išgyveno svarbiausią savo istorinės raidos etapą: iš kuklaus mastelio carinės gubernijos miesto – karinės tvirtovės išaugo į europietišką centrą su įvairių tarpukario laikotarpio stilistinių tendencijų pastatais, valstybinės reikšmės objektais, kultūros ir švietimo židiniais, naujais gyvenamaisiais rajonais“, – parodos atidarymo metu kalbėjo mero pavaduotojas, liberalų atstovas Simonas Kairys.

Lietuvos ambasadorius Čekijoje Edvilas Raudonikis teigė, kad šis kultūrinis įvykis yra kvietimas Brno gyventojams atvykti į Lietuvą ir Kauną. Parodos autorius Gintaras Balčytis džiaugėsi, jog ši paroda dar kartą pabrėžia Kauno ir Brno bendrumus ir vietą Europos architektūrinio paveldo žemėlapyje. Renginį savo dalyvavimu pagerbė Brno miesto Tarybos kultūros komisijos pirmininkė Karla Hofmannova, o svečiams koncertavo muzikos ansamblis „Ainiai“ iš Kauno su specialia programa.

Kauno delegacija, vadovaujama mero pavaduotojo S. Kairio, kurios sudėtyje buvo tarybos narys Andrius Palionis ir Tarptautinių ryšių ir protokolo skyriaus atstovė Vyginta Poderytė-Martinkienė, Brno susitiko su šio miesto savivaldybės paveldosaugos ir kultūros specialistais.

Vizito metu vyko dalykiniai susitikimai su Brno savivaldybės padalinių vadovais, taip pat – parodos iniciatoriaus ir autoriaus Gintaro Balčyčio paskaita „Kauno tarpukario architektūra“. Brno Technikos Universiteto Statybos fakultete vykusioje paskaitoje architektūros ir statybos studentams bei kitiems susidomėjusiems buvo pristatyta Laikinosios sostinės tarpukario modernistinės architektūros raida, jos išskirtinumas ir vieta Europinio kultūrinio ir architektūrinio paveldo žemėlapyje.

 

Viešųjų ryšių poskyrio informacija

 

Šioje svetainėje naudojami mūsų ir trečiųjų šalių slapukai. Jūsų sutikimas nereikalingas dėl būtinųjų slapukų, kurie padeda mums valdyti interneto svetainę ir užtikrinti jos apsaugą, naudojimo. Norėdami naudoti statistikos, analitikos ir rinkodaros slapukus, turime gauti jūsų sutikimą. Šiuos slapukus naudojame siekdami tobulinti svetainę, užtikrinti patogesnį naudojimąsi ja bei pasiūlyti jums aktualų turinį ir paslaugas. Juos galite pakeisti skiltyje „Parinktys“ arba sutikti su visų slapukų naudojimu paspaudę mygtuką „Sutikti su visais“. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos rasite: „Slapukų politika“.

Kauno bangelė
Skip to content